Uit de meest recente gegevens blijkt dat een Europeaan in 2013 gemiddeld 342 gram groente en fruit per persoon per dag at. Dat is een daling van 1,9% ten opzichte van de voorafgaande 5 jaar (2008-2012), maar wel een stijging van ruim 5% ten opzichte van 2012.
In de meeste landen blijft de consumptie van groente en fruit onder de 400 gram per persoon per dag steken. Dat is het door de World Health Organisation (WHO) aanbevolen minimum. Gemiddeld eten Europeanen meer fruit dan groente. Aan fruit eet de gemiddelde Europeaan 189 gram per dag (67 kilo per jaar), aan groente is dat 153 gram (56 kilo per jaar).
Belg eet ‘genoeg’ groente
België, Cyprus, Griekenland, Italië, Portugal en Roemenië eten genoeg groenten en fruit. Uit de Consumptiemonitor blijkt dat Belgen dubbel zoveel groenten eten als Nederlanders, meldt GF Actueel . Een Belg eet per jaar gemiddeld 120 kilo groenten. Alleen Roemenen en Grieken eten nog meer groenten. Een gemiddelde Nederlander blijft steken op 60 kilo groenten, zo'n 164 gram per dag.
Nederlanders halen ADH niet
Nederlanders eten wel meer fruit dan de Belgen. De gemiddelde Nederlander eet zo'n 100 kilo fruit per jaar, tegen 70 kilo voor een Belg. Daarmee behalen Belgen een dagelijkse groente en fruitconsumptie van meer dan 400 gram per dag, waar Nederlanders uitkomen op 340 gram per dag.
Neergaande trend
“De Consumptiemonitor laat een lichte toename zien in de consumptie van verse groente en fruit voor 2013”, aldus Philippe Binard, vertegenwoordiger van Freshfel Europe. “Op de lange termijn blijft desondanks in de hele EU het consumptieniveau achter, met zelfs een neergaande trend. De lichte toename in 2013 is positief, maar de markt en de economische omstandigheden in 2014 en 2015 zullen om verschillende redenen een uitdaging blijven. Het voortdurend achterblijven van de consumptie maakt het noodzakelijk om het eten van verse groente en fruit te blijven stimuleren. [..] Consumenten weten dat het goed is om groente en fruit te eten, maar het lukt ze niet om dit om te zetten in gezonde eetgewoontes” vervolgt Binard. “Efficiënte EU tools kunnen dit gat helpen opvullen”. Daarbij denkt Binard aan maatregelen als schoolfruit en extra marketinginspanningen.
Fotocredits: ‘Veggi’ Karthick Ramalingam
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Om het nog lastiger te maken: gaat het om de gekochte hoeveelheid of de gekookte hoeveelheid.
100 gram salade levert wellicht meer voedingswaarde dan 200 gram doorgekookte bloemkool.
Zou dat helpen Fons? Dan ligt de lat nog hoger. Volgens mij is voor menigeen de uitdaging van 2 ons groenten, 2 stuks fruit al groot genoeg.
Ik ben nog altijd benieuwd: hebben we echt zoveel groenten en fruit per dag nodig om onze gezondheid te bevorderen? Of moeten we gewoon minder overbewerkte rotzooi eten en zijn we dan ook een heel eind? Vandaar mijn eerste vraag.
Philippe Binard vertegenwoordigd de Europese verssector. Plat gezegd vertegenwoordigd hij de handel in groenten en fruit. Dat gaat over geld, niet zozeer over gezondheid. Logisch dat hij consumptie wil (laten) stimuleren.
Het is nog altijd makkelijker te grijpen naar overal verkrijgbaar junkfood, dan dat je de keuken in moet om groenten te wassen, snijden, bereiden en opeten. Overigens kan het minimum beter op 500 gr gesteld worden. Misschien trekt de consumptie dan wel aan.
Eten Belgen meer groenten, of kopen ze meer groenten?
In hoeverre is hier sprake van een definitie kwestie (is een aardappel bijvoorbeeld een groente).
En, hoe is het met de gezondheid van de Belg? Helpt het een beetje, al die groenten?