De bekende multimiljardair en beursraider Carl Icahn heeft een klein aandeel in McDonald's. Hij eist dat McDonald's dit jaar nog stopt met het verwerken van varkensvlees van dieren die geboren zijn in kleine kraamkooien. In 2012 beloofde het bedrijf al dat het opsluiten van zwangere zeugen in 'draagstallen' binnen 10 jaar zou zijn afgebouwd. Dit kan nu pas eind 2024 het geval zijn, aldus McDonald's. Icahn, not amused, droeg twee nieuwe bestuursleden voor, om zijn eis kracht bij te zetten.

Vice-voorzitter Josh Balk van Humane Society United States, een grote liefdadigheidsorganisatie die opkomt voor de rechten van dieren, steunt Icahn en zegt dat McDonald's in plaats van de praktijk helemaal uit te bannen, de tijdsperiode dat zwangere zeugen in de kraamkooien verblijven wil verkorten. Volgens Balk staat McDonalds nu nog steeds toe dat zwangere zeugen zes van de 16 weken zwangerschap in die kooien doorbrengen.

McDonald's reageert uiterst gepikeerd. Het vlees zoals Icahn het wil zou te duur zijn en te veel dode biggen opleveren. Bovendien zou Icahn schijnheilig zijn omdat hij investeert in een bedrijf voor vleesverpakkingsmaterialen waar hij niet dezelfde eisen aan oplegt.

Het activisme van de gehaaide zakenman is opvallend. Volgens de Financial Times is het een teken dat dierenactivisme ook onder beleggers een issue aan het worden is en een verdere ontwikkeling inluidt.
  • Deel
Druk af