"Om de hele wereld ook in de toekomst aan voldoende schoon water te helpen is jaarlijks meer dan $1000 miljard nodig", schrijft het FD. Beleggers leggen nu al de helft daarvan in maar willen zekerheden hebben dat ze hun investeringen terug zullen verdienen. Dat kan, stellen het Wereld Natuur Fonds, Boston Consulting Group (BCG) en ING in een gezamenlijk rapport dat deze maand uitkwam. Aan projecten die verwoestijning tegengaan of vervuiling terugdringen is namelijk geld te verdienen.

'Blended finance'
Het 'toverwoord' is 'blended finance', vertelt Daan Smits, consultant bij BCG. Dat staat voor een combinatie van overheidsgeld en geld van finantropen en private investeerders. "Het geld van de overheid en filantropen kan worden gebruikt om pilotprojecten te starten en de risico's voor gewone investeerders te verkleinen. Zo kan één fabriek volgens een nieuwe, milieuvriendelijke methode gaan produceren. Als dan blijkt dat de aanpak werkt, haken andere investeerders aan," legt de krant uit. Smits geeft het voorbeeld van textielfabrieken in Turkije. Een investering van $12 miljoen in nieuwe technieken om minder milieuvervuilend te kunnen werken, levert een jaarlijkse besparing van ruim $10 miljoen op. Bovendien blijkt de landbouw in de directe omgeving door de mindere vervuiling op te leven. Dit soort projecten zijn dan ook uitstekend elders te kopiëren.

Negatieve kosten
Willem Ferwerda, voormalig directeur van de Nederlandse tak van IUCN (een unie van natuurorganisaties) is minder optimistisch. Hij ziet de investeringen eerder als een soort negatieve kosten. "Eigenlijk weet ik helemaal niet of investeren in schoon water echt altijd geld op kan leveren. Ik weet alleen dat als we het niet doen, we als samenleving méér geld verliezen."

Niettemin ziet ook Ferwerda kansen omdat investeerders ecologie als munt ontdekt hebben. "Ze zien dat gezonde ecosystemen leiden tot een gezondere economie." Met zijn organisatie Commonland streeft Ferwerda naar het 'regenereren' van ecologisch gedegradeerde gebieden, waar op grote schaal bos is gekapt en intensieve landbouw bedreven. Langzaam maar zeker ziet hij de belangstelling bij gewone investeerders voor dit soort projecten groeien. Als er maar eerst 'geefgeld' is, van overheid en filantropen om bewijzen te leveren dat de projecten succesvol zijn. Toch ook blended finance dus.
Dit artikel afdrukken