Het vanzelfsprekende doel in veel voedingsonderzoek is het achterhalen of een bepaald aspect van voeding een negatieve invloed heeft op gezondheid. Dat is raar. Niet bewerken wordt erin gezien als bijzonder, terwijl alle bewerking juist tegennatuurlijk is. De biochemie van het menselijk lichaam is na honderdduizenden jaren immers pas de laatste twee, drie generaties in sterk toenemende mate geconfronteerd met bewerkte voeding.
Voor alle bestaande additieven in humane voeding en diervoeding geldt dat ze in de afgelopen jaren gereautoriseerd moesten worden door de EU. Fabrikanten hadden daarbij de plicht om met onafhankelijk onderzoek te bewijzen dat de gebruikte ‘E-nummers’ voor lichaam en milieu schadeloos zijn. Ook al gaat het in veel gevallen om stoffen die door bewerking uit natuurlijke grondstoffen zijn geïsoleerd. Vaak volgden van de kant van de wetgever extra vragen en opmerkingen die leidden tot extra onderzoek. Het ‘bewijs van onbedenkelijkheid’ moest kortom komen van de producenten.
Hoe anders gaan we om met bewerkte voeding. De pakjes en zakjes, witte pasta, witte graanproducten, allerlei tussendoortjes, vol lege caloriebommetjes belanden zonder enige wettelijke belemmering in de supermarkt. Deze witte vlek noemen we ‘de vrije keuze van de consument’. Als pleister op de wonde communiceert onze overheid een ‘schijf van vijf’ en overweegt ze – ondanks de kans op verwarring – een Nutriscore.
De quote in Rosanne’s column luidt “Zo slecht is bewerkte meuk nu ook weer niet”De wetgever zou bewerkte grondstoffen zoals suiker, zetmeel, witte bloem en tal van andere fabrieksingrediënten, niet anders moeten behandelen dan E-nummers. Dat ze vaak een effect hebben op onder meer insulinegevoeligheid en leiden tot metabole ontregeling, is meer dan een gerucht. Bovendien: bewerkte grondstoffen maken minstens vijftig procent uit van onze dagelijkse voeding, terwijl de stoffen die we additieven noemen tot maximaal een paar procent voorkomen in onze voeding. Het eten van de aanbevolen hoeveelheid calorieën aan voeding met veel bewerkte grondstoffen, leidt bewezen tot tekorten aan tal van essentiële voedingstoffen.
De quote in Rosanne’s column luidt “Zo slecht is bewerkte meuk nu ook weer niet”. Nou Rosanne, zullen we dat eerst eens laten bewijzen? Tot die tijd stel ik voor dat we bewerkte ingrediënten slechts voorlopig toelaten in voeding. Zoals dat ook bij de start van de re-autorisatie van additieven gold. We geven fabrikanten een paar jaar de tijd om met onderzoek te bewijzen dat bewerkte ingrediënten geen negatieve invloed hebben op het aantal gezonde jaren. Gezien de gevreesde uitkomst zou ik maar vast de fabrieken waar suiker, witte bloem, zetmeel et cetera wordt gemaakt, versneld afschrijven.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Deze opinie van Jan Buining haalde dit weekend ook de Opinie&Debat;-pagina's van NRC.
Wel een sympathiek idee. Het probleem zit 'm misschien in de definitie, zoals in eerdere reacties is te lezen. Wat wel en wat niet? Wat wellicht ook meespeelt: pak de verslaafde zijn/haar verslaving niet af!
Nadelige gevolgen voor de gezondheid van een zeer sterk bewerkt product als zaadolie worden in mijn ogen zwaar onderschat.
Suiker, zetmeel, witte bloem behandelen als E-nummers, wat houdt dat in?
Recept voor een appeltaart:
600g E7898
250g E9531
200g E1233
1 el E1234
snufje E2335
Appelen
De getallen goed in je hoofd stampen alvorens naar de winkel te gaan, want één klein foutje en je taart is niet te (vr)eten.
Hier worden alle vormen van bewerking wel erg op één hoop gegooid. De auteur stelt dat 'alle bewerking juist tegennatuurlijk is'. Ik heb wat moeite met het begrip 'tegennatuurlijk'. Is koken van aardappels, erwten en bonen tegennatuurlijk? Ik eet die voedingsmiddelen toch echt liever niet rauw. Honger maakt rauwe bonen zoet, maar echt niet beter verteerbaar.
Ook doe ik liever suiker op mijn aardbeien dan een plakje suikerbiet. En ik eet liever brood dan rauwe graankorrels. Ik wil heus wel geloven dat volkoren brood beter (natuurlijker?) is dan witbrood, maar af en toe is witbrood gewoon lekker (vers, krakend, warm stokbrood met roomboter!).