Vorige week was nog onzeker of er vanaf begin 2009 verdoofd berenvlees in de Nederlandse supers zou komen te liggen. Gisteren werd bekend dat het wel doorgaat. Sterker nog, alle in Nederland geslachte varkens moeten eraan geloven. Ook als hun vlees - het meeste - naar het buitenland wordt verkocht.
Er is nog niets bekend over wie het gaat betalen. Op de site van het AGD rekent een boer voor dat het hem 4 euro per dier gaat kosten. Die kan niet uit, want hij maakt al duizenden euro's verlies per maand.

Zoals we hier vaak hebben gezegd: berengeur kun je anders oplossen. Castratie is niet nodig. Jonger slachten kan bij voorbeeld ook. Jongetjes van een jaar of 6 hebben nog geen natte dromen.
Maar het is erger. Die van 8 ook niet, terwijl we wel alsof doen. Er zijn nl. helemaal geen onderzoeksgegevens waaruit blijkt dat de huidige slachtleeftijd, ca. 6 maanden, bij ongecastreerde dieren tot berengeur leidt omdat alle dieren nu gecastreerd worden. Er zijn zelfs aanwijzingen dat daadwerkelijke, door hormonen bepaalde berengeur verwaarloosbaar is en dat nota bene jonge meisjesdieren die nog niet naar jongens kijken ook last hebben van berengeur. Niet omdat ze stiekum lesbo of transseksueel zijn, maar omdat ze last hebben van skatol, een stinkend afbraakproduct van

eiwit in de darmen dat duidt op een dieronvriendelijke combinatie van ongezondheid en ongezond krachtvoer om de beestjes zo snel mogelijk op ons ideale slachtgewicht van 100 kilo te krijgen.

Maar de Wakkere Dieren weten het zeker: dit is de goeie weg, waarom zouden we nadenken over de gezondheid van alle dieren? Laten we ze bij hun ballen pakken. Daar kunnen Jan, Jans, de kinderen en hun kat zich tenminste iets bij voorstellen.

Ze hebben het voor mekaar. Niet alleen voor in Nederland opgepeuzelde knalgehaktschotels, kledderham en Hemaworst, maar ook voor in Duitsland en Frankrijk geconsumeerde Nederlandse varkensfilet en -koteletten. Voor ieder beertje dat ook maar zo dom is om in Nederland geboren te worden. Een dier kan zijn beste vriend niet kiezen.

Dacht je dat we ooit nog naar non-castratie komen na dit oorverdovende succes? Wakker Dier kan ultiem tevreden zijn. Eet ze!

Dit artikel afdrukken