Er is nog niets bekend over wie het gaat betalen. Op de site van het AGD rekent een boer voor dat het hem 4 euro per dier gaat kosten. Die kan niet uit, want hij maakt al duizenden euro's verlies per maand.
Zoals we hier vaak hebben gezegd: berengeur kun je anders oplossen. Castratie is niet nodig. Jonger slachten kan bij voorbeeld ook. Jongetjes van een jaar of 6 hebben nog geen natte dromen.
Maar het is erger. Die van 8 ook niet, terwijl we wel alsof doen. Er zijn nl. helemaal geen onderzoeksgegevens waaruit blijkt dat de huidige slachtleeftijd, ca. 6 maanden, bij ongecastreerde dieren tot berengeur leidt omdat alle dieren nu gecastreerd worden. Er zijn zelfs aanwijzingen dat daadwerkelijke, door hormonen bepaalde berengeur verwaarloosbaar is en dat nota bene jonge meisjesdieren die nog niet naar jongens kijken ook last hebben van berengeur. Niet omdat ze stiekum lesbo of transseksueel zijn, maar omdat ze last hebben van skatol, een stinkend afbraakproduct van
eiwit in de darmen dat duidt op een dieronvriendelijke combinatie van ongezondheid en ongezond krachtvoer om de beestjes zo snel mogelijk op ons ideale slachtgewicht van 100 kilo te krijgen.
Maar de Wakkere Dieren weten het zeker: dit is de goeie weg, waarom zouden we nadenken over de gezondheid van alle dieren? Laten we ze bij hun ballen pakken. Daar kunnen Jan, Jans, de kinderen en hun kat zich tenminste iets bij voorstellen.
Ze hebben het voor mekaar. Niet alleen voor in Nederland opgepeuzelde knalgehaktschotels, kledderham en Hemaworst, maar ook voor in Duitsland en Frankrijk geconsumeerde Nederlandse varkensfilet en -koteletten. Voor ieder beertje dat ook maar zo dom is om in Nederland geboren te worden. Een dier kan zijn beste vriend niet kiezen.
Dacht je dat we ooit nog naar non-castratie komen na dit oorverdovende succes? Wakker Dier kan ultiem tevreden zijn. Eet ze!
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dag Dick.Ik heb JVD een email gestuurd omdat ik hoop dat hij als voedseldeskundige mij kan vertellen hoe ik varkensvlees kan kopen zonder het risico van vlees met die vreselijke berenlucht. Ik verwacht eigenlijk ook door mijn bericht op Foodlog dat anderen met verstand van zaken zullen reageren en mij advies kunnen geven. Nooit geschoten is altijd mis. Groet.
Euhhh, Erik, wat heeft J. van Dam hiermee te maken? Die cas- danwel oncastreert toch niet, al zou hij dat wellicht graag willen kunnen?
Beste Johannes van Dam.
Sinds kort durf ik geen speklapjes meer te kopen.
Ik zal het uitleggen.
Ooit ging ik als Amsterdams stadsjochie (10 jaar) jaarlijks naar één van mijn ooms in Westfriesland die daar het boerenvak uitoefenden.
's Ochtends rond 04:30 je nest uit en dan op de trekker het weiland in voor het melken van de koeien. Inderdaad. Ik heb het over de zomermaanden.
Lekker uitglijden in de koeienvlaaien.
Bij terugkomst naar de schuur waar de varkens werden gehouden. Want die moesten gevoerd worden. Veel biks en water in de trog. Prachtig dat tevreden geknor van die bewoners.
Opvallend was één gedeelte in hoek van de schuur. Een met stenen gebouwd hok voor een enorm groot varken.
In dat hok werden de tochtige zeugen door dit varken "genomen".
Dat gespring van de beer was wel amusant maar de LUCHT in dat hok!!!
Kortom.
Van de week was ik bezig met mijn favoriete speklapjes op z'n Chinees aan het wokken en rook ik een vreemde penetrante lucht welke ik nog nooit eerder had bemerkt. Eerst dacht ik nog dat de zelfgemaakte marinade met o.a. trassie de oorzaak zou kunnen zijn. Maar nee.
Ik rook duidelijk heel goor oud zweet....en toen viel het kwartje. Ik rook diezelfde lucht die ik vijftig jaar geleden ook al vreselijk vond. BERENGEUR.
De roosters van mijn afzuigkap zijn twee keer door de vaatmachine gegaan. Wat een lucht.
Nu las ik gisteren dat ook de Makro b.v. stopt met de verkoop van gecastreerd biggenvlees wat ik enorm toejuich.
Mijn vraag is dus: Hoe weet ik, als ik weer speklapjes koop, dat deze niet afkomstig is van ongecastreerde biggen en vooral niet die berenlucht hebben.
Alvast hartelijk dank voor uw zeer gewaardeerde reactie,
vriendelijke groeten.
Een naar JVD gestuurde email.
Erik van Kranen
Sinds een week weet ik wat berenlucht is. En dat is geen pretje. Gewoon vreselijk smerig. Alsof er iemand, terwijl je staat te bakken, naast je staat met een al weken niet gewassen en vreselijk naar zweet stinkend overhemd aan heeft.Echt waar. Zo ruikt dat. Does that ring a bell? Anybody?
Ik heb een email hierover naar Johannes van Dam gestuurd.
Ik stuur deze nu ook maar door naar Dick Veerman.
Volgens het AGD noemt een woordvoerder van de Vion, Nederland's en Europa's grootste slachter, het 'logisch' dat alle biggen - ook export dus - dan maar meteen allemaal volgens het WD-recept worden behandeld. Zo makkelijk en snel heb ik zo'n organisatie nog nooit zien omgaan. Wat is er aan de hand? Zit er een luchtje aan en heeft Wakker Dier in z'n onnozelheid een verkeerde strategie gekozen die de slachterijen wel goed uitkomt?
Om m'n hypothese uit te leggen: castratie moet omdat onze exportlanden het eisen. Dat krijg je er niet zo makkelijk uit, ook al ben je een grote slachterij. Het is dus veel eenvoudger om te gaan voor verdoofd dan voor niet castreren want dat zou nog heel wat water door de Rijn vergen.
Dus dan maar liever naar het publiek helemaal diep en zgn. maximaal door de knietjes. Als het waar is, zou het een mooie les wezen voor WD.
En versta me niet verkeerd. Van de Vion begrijp ik het, want de varkenssector is al kwetsbaar genoeg. Ook zij kunnen geen ijzer met handen breken. Tis alleen ongelofelijk stom van WD, je beste varkensvriend.