Gustaaf Haan pleit voor een grotere rol van de overheid bij het vastleggen van normen. Hij vindt dat het oplossen van vraagstukken als kinderarbeid, dierenwelzijn en milieuschade niet afhankelijk mogen zijn van de keuzes van een kleine groep consumenten. Het moet niet langer mogelijk zijn 'foute' producten te kopen; daar kan de overheid met wetten voor zorgen door zulke producten te verbieden.

Marc Jansen benadrukt dat supermarkten wel degelijk verantwoordelijkheid nemen en sneller kunnen veranderen dan de overheid. Een voorbeeld daarvan is de overstap naar de 1-sterkip, waar supermarkten zelf de lat hoger legden zonder te wachten op wettelijke verplichtingen. Volgens Jansen hanteren supermarkten vaak al bovenwettelijke normen, maar hij erkent dat de overheid nodig is om een gelijk speelveld te creëren.

Het gesprek gaat verder en de mannen komen dichter bij elkaar. Lukt het ze om hun verschillenden helemaal te overbruggen? De podcast legt een belangrijk spanningsveld bloot. Het blijkt Haan te gaan om de versnelling van morele ambities via het voedselaanbod voor de wet uit. Accepteert Jansen het op dat punt uitgedaagd te worden?

Luister naar een pittig en verrassend gesprek via Spotify of Soundcloud.

Reserveer je plekje in het Foodlog Café @WFC op 29 oktober over greenwashing en keurmerken. Meld je hier aan.

Dit artikel afdrukken