Volgens brancheorganisatie FNLI is er sprake van een gebrek aan vertrouwen in voedsel onder het publiek. Het is dan ook bijzonder dat we moesten constateren dat wetenschappers en bedrijven weinig vertrouwen hebben in het fileren van hun case voor kritisch publiek. Ze blijken het publiek te wantrouwen omdat ‘het toch niet wil luisteren’ en 'het weer aandacht vestigt op dezelfde strijdpunten'. De pers zou het bovendien alleen maar opblazen.

In Food & Trust gaan we na wie wat beweert, waarom en welke punten kemphanen daarom over en weer blijven maken. We willen weten waarom de gesprekken vastlopen in onverenigbare en steeds verder verhardende standpunten en communicatietactieken.

Hoe het 'echt zit'
Opvallend genoeg bleek het moeilijk partijen te vinden die het spits rondom hun case durfden af te bijten. Toch barst het ervan. Er zit gif in je groenten. Er zitten sporen van glyfosaat in je bier. Volvet heet goed, maar mag niet van het Voedingscentrum. De zee barst van de microplastics die ook in de vis komen en kweekvis uit Azië bevat verboden bestrijdingsmiddelen. Al die zaken zijn waar, maar hoe gaan we ermee om?

Bedrijven zeggen erover te willen praten, maar niemand wil beginnen omdat ‘mensen toch niet willen geloven hoe het echt zit.’

Is dat zo?

Oorsprong van ver- en wantrouwen
Wetenschappelijk gezien is het antwoord op veel van die vragen inderdaad anders, dan je in de media hoort. Maar zijn wetenschappers wel te vertrouwen? Hun onderzoek wordt in de wereld van vandaag grotendeels betaald door bedrijven omdat overheden dat nu eenmaal graag willen. Tegenwetenschappers en -experts zijn daarom helden. Maar wat zijn hun motieven en belangen dan?

Daar gaan we het over hebben om de oorsprong van het wan- en vertrouwen over en weer bloot te leggen.

Journalisten van vakbladen, de algemene kwaliteitspers, agrarische organisaties, wetenschappers en bedrijven die er wél in het algemeen over willen praten doen mee aan ons live onderzoek in de Aula van WUR in de avond van maandag 14 november aanstaande.

Als je erbij wilt zijn, kan dat nog. We hebben nog 25 plaatsen te vergeven. Schrijf je nu in.
Dit artikel afdrukken