Bedrijfscateraar Vermaat Groep wil de thuiswerkmarkt op. Sinds de coronacrisis wisselen mensen thuiswerken en naar kantoor gaan af. Dat betekent dat de kantoorbezetting per dag wisselt en dat het lastiger is daar met een professionele keuken op in te spelen. Bovendien maken thuiswerkers zelf hun lunch klaar, halen ze tijdens hun ommetje wat af in de horeca of supermarkt of laten ze een koeriersdienst wat thuisbezorgen.

Vermaat zoekt de oplossing in een nieuw concept: thuiscatering per app. De bedrijfscateraar neemt een meerderheidsbelang in Join Program, een platform dat zich met een vernieuwende aanpak (als 'catering disruptor', schrijft Foodclicks) richt op bedrijven die hun medewerkers gezonder en duurzamer willen laten eten. Via een app kunnen bedrijven en hun werknemers eetvoorkeuren, menukeuzes en commentaar doorgeven. Een centrale keuken bereidt vervolgens maaltijden op maat (lokaal, seizoensgebonden en nadruk op plantaardig) en via de ook verbonden maaltijdbezorgservice krijgen de medewerkers hun lunch thuisbezorgd.

Thuisbezorgen bleek eerder nog het grote struikelblok voor Vermaat, dat het probeerde via zijn buurtwinkelketen Stach en lunchbezorgdienst Voilà voor bedrijven. "Wij kregen dat bijna niet voor elkaar," zegt ceo Rick Zeelen in Het Financieele Dagblad. Werkgevers bleken niet genegen een bijdrage te leveren aan de bezorgkosten. Het feit dat Join Program dat aspect van de thuiscatering wel op orde heeft, maakt de overname extra aantrekkelijk.

Ook de andere grote cateraars ontwikkelen nieuwe concepten. Zo introduceerde Albron de 'slimme koelkast', de krat met verse voedingsmiddelen van de Buurtboer of het ommetje naar samenwerkingspartners Coffeecompany en AH to go om werknemers van een lunch te voorzien. Ook Albron ziet niet hoe van thuisbezorgen een winstgevende activiteit valt te maken. Die mening deelt ook Drees Peter van den Bosch, directeur van Hutten Catering. "We zien wel dat opdrachtgevers vaker eten voor thuiswerkers gaan vergoeden, maar niet dat ze eten gaan thuisbezorgen. In de eerste fase van de pandemie zijn daarmee wel wat testjes gedaan, maar het is te complex."
  • Deel
Druk af