Het Marine Stewardship Council (MSC) is sinds de oprichting in 1997 wereldwijd erkend geraakt als standaard voor duurzaam gevangen vis. Inmiddels zijn 184 visserijbedrijven gecertificeerd. Er liggen 15.000 producten met het blauwe eco-label in de winkels. Voor al die producten krijgt het MSC een logo-license fee om het label in stand te kunnen houden.
Om het label te verkrijgen, moeten visserijbedrijven een zwaar certificeringstraject doorlopen. Onafhankelijke experts kijken naar de omgang van vissers met het beheer van de visstand, de milieu-impact van hun activiteiten en de robuustheid van het toezicht op wat ze doen. Uitermate belangrijk zijn de regels rondom het laten herstellen van een overbeviste vissoort, de zogenoemde 'harvest control rules'.
Urch stelt dat er aanwijzingen zijn dat het MSC wel erg soepel is geweest naar de lucratieve en massale tonijnvangst in de Indische en Stille Oceaan. Daar hebben verschillende tonijnvisserijen nu al een goedkeuring gekregen, terwijl er geen wetenschappelijk onderbouwd advies is. Het door MSC geaccepteerde advies is afkomstig van de regionale Indian Ocean Tuna Commission. Zo'n organisatie slaagt er volgens Urch doorgaans niet in zijn leden tijdig op een lijn te krijgen rond de aanpak van een probleem, laat staan dat ze gericht zijn op de aanpak van mogelijke toekomstige problemen.
Terwijl kleine en nauwelijks commercieel te noemen visserijen aan een nauwgezet proces van certificering worden onderworpen, lijkt het erop dat de grote tonijnjongens zomaar 'duurzaam' heten. Onafhankelijke certificeerders vragen zich af hoe het kan, maar het gebeurt, zegt Urch. Ook MSC is handel, zo suggereert hij nauwelijks verholen.
Fotocredits: Crystalline Radical, tunas
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In bovengenoemd artikel wordt - op basis van de publicatie van Mike Urch op seafoodsource.com “Is the MSC standard losing credibility?” - de betrouwbaarheid van het MSC-keurmerk in twijfel getrokken. MSC zou erg soepel zijn geweest bij de certificering van tonijnvisserijen in de Indische en Stille Oceaan. Dit is een foute veronderstelling die wij graag willen rechtzetten.
MSC zet zich in voor een gelijke toegang tot het certificeringsprogramma voor alle visserijen, ongeacht hun grootte, schaal, ecologie, geografie en/of technologie. Iedere visserij binnen het MSC-programma - groot of klein - moet aantonen, dat zij aan de drie basisprincipes van MSC voldoet: de gezondheid van het visbestand, het behoud van het ecosysteem en goed beheer. De beoordeling of een visserij wel of niet voldoet aan deze MSC-eisen wordt gedaan door onafhankelijke en geaccrediteerde certificeerders die hiervoor gebruik maken van een team van externe wetenschappers en de inbreng van alle belanghebbenden in de visserij, zoals natuurorganisaties. Belanghebbenden kunnen altijd bezwaar indienen tegen de uitkomsten van een beoordeling. Het hele beoordelingsproces wordt transparant gemaakt en is openbaar te volgen op de MSC website.
Dit geldt uiteraard ook voor alle tonijnvisserijen in het MSC programma. Tot de acht tonijnvisserijen met MSC certificaat behoren vele kleinschalige hengelvisserijen en maar één grootschalige ringnettenvisserij. Al deze visserijen moeten regelmatige controle-audits ondergaan. De beweringen van Mike Urch dat de ‘grote tonijnjongens’ het MSC certificaat makkelijker zouden kunnen verkrijgen dan kleinschalige visserijen zijn daarom ongegrond.
Op het moment dat blijkt dat een MSC gecertificeerde visserij niet meer voldoet aan de MSC basisprincipes, wordt het certificaat door de certificeerders opgeschort of helemaal ingetrokken. Een recent voorbeeld daarvoor is de grootschalige makreelvisserij in de Noordoost-Atlantische Oceaan. De certificaten van 7 MSC gecertificeerde visserijen zijn in 2012 geschorst vanwege problemen met het internationaal beheer (basisprincipe 3).
De MSC neemt onderbouwde kritiek serieus en werkt voortdurend aan de ontwikkeling van haar programma en de onderzoeksmethodes om de kwaliteit van de visserijbeoordelingen te waarborgen en duurzame visvangst te bevorderen - niet door visserijen uit te sluiten van deelname aan het programma, maar juist door visserijen van alle soorten en maten te stimuleren om deel te nemen.
MSC Benelux (contact: Benelux@msc.org; meer info: www.msc.org/nl)
Beste MSC, dank voor jullie reactie. Ook op de site van Seafoodsource.org is een soortgelijke reactie van MSC te vinden.
Seafoodsource.org is niet het minste blad. Voor ons reden om ook in ons taalgebied aandacht te vragen voor de vermoedens van Urch. Op hem rust nu de plicht zijn aantijgingen controleerbaar te maken of te zwijgen.