De megastartup Upfield nam Becel van Unilever over toen de plantaardige botervervanger nog niet helemaal hip was. Op de golf van vlees-, kaas- en visvervangers krijgt het product een nieuwe waarde voor bewuste consumenten. Het product moet dan ook helemaal 'OK' worden. Tot op heden bestond Becel voor 6% uit palmolie. Omdat de teelt van oliepalmen oerbos en het leefgebied van orang-oetans schaadt, wijzen consumenten producten met palmolie af.
Daarom introduceert Upfield een vernieuwd recept voor Becel, zonder palmolie en apenleed. Dat klinkt goed, tot je kijkt waardoor de palmolie vervangen wordt.
Consumenten keren zich tegen palmolie vanwege campagnes tegen ontbossing. Dat onderwerp is al jaren een dilemma. Op de keper beschouwd is palmolie duurzamer dan bijvoorbeeld zonnebloempitten en koolzaad. Dat komt simpelweg omdat die gewassen minder olie per hectare opleveren. Meer landgebruik betekent minder ruimte voor natuur. Dat neemt niet weg dat de bomen de plek innemen van kostbare ecosystemen in met name Azië (Indonesië en Maleisië).
Daar is al voldoende over geschreven, zie bijvoorbeeld het voorgaande linkje. Vandaag een andere vraag: wat stop je in margarine als je de palmolie eruit laat?
FlowerFarm, die andere palmolievrije margarine, laat zich voorstaan op zijn duurzaamheid door het gebruik van shea butter, karitéboter, een beauty-product gemaakt van de vrucht van oude bomen in midden-Afrika. Het is niet duurzaam als iedereen het zou willen gebruiken in plaats van palmolie. Er is te weinig van en het zou het leven van Afrikanen ontwrichten.
Al die plantaardige oliën zijn volgens Upfield stukken beter voor het milieu dan boter. Plantaardige spreads, zoals margarine in vaktaal heet, hebben gemiddeld een 70% kleinere CO2-voetafdruk, gebruiken twee derde minder land en de helft minder water dan boter, zegt de nieuwe eigenaar van Becel.
Dubbel zo groot landgebruik
De oude Becel Original ingrediëntendeclaratie vermeldt als ingrediënten: Water, plantaardige oliën 45% (zonnebloem 26%, lijnzaad 11%, palm 6%, koolzaad 2%), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), azijn, natuurlijk aroma, vitamine (A, B1, B2, B6, B12, D, foliumzuur). Upfield past de receptuur aan om die 6% palmolie te kunnen vervangen. Of er nu 6% kokosolie in zit of dat er een beetje meer of minder van de andere ingrediënten in de vernieuwde receptuur zitten, zal hopelijk straks op de ingrediëntendeclaratie blijken. De 6% palmolie werd in het verleden gedurende lang tijd niet op het etiket vermeld.
Ook kokosolie is een beauty-product. En ook aan deze olie kleven ontbossings- en ethische bezwaren als kinder- en apenarbeid. Het landgebruik van kokosolie is iets meer dan dubbel zo groot als dat van palmolie. Van een hectare palmoliepalmen komt jaarlijks gemiddeld 5.950 liter palmolie. Van een hectare kokospalmen komt 2.689 liter olie. Vanuit dat perspectief zou Upfield er beter aan doen de palmolie in de Becel ongemoeid te laten. Vooral ook omdat er genoeg gecertificeerde palmolie op de markt is. Maar dat verkoopt niet. De claim 'palmolievrij' wel, want dat is wat de consument wil omdat hij dat uit de campagnes van NGO's heeft begrepen dat hij palmolie fout is.
Wel moet gezegd worden dat kokospalm vrijwel pesticidenvrij geteeld kan worden. Dat kan van palmolie niet gezegd worden. Eerder deze week betoogde de Leidse hoogleraar Peter van Bodegom dat duurzame claims moeten worden beoordeeld op hun milieueffect, terwijl dat vrijwel nooit gebeurt. Upfield zou hem eens kunnen bellen en zal dan ook te horen krijgen dat Van Bodegom kritisch is op gecertificeerde palmolie omdat het certificaat geen garantie geeft op positieve natuureffecten.
Dit artikel afdrukken
Consumenten keren zich tegen palmolie vanwege campagnes tegen ontbossing. Dat onderwerp is al jaren een dilemma. Op de keper beschouwd is palmolie duurzamer dan bijvoorbeeld zonnebloempitten en koolzaad. Dat komt simpelweg omdat die gewassen minder olie per hectare opleveren. Meer landgebruik betekent minder ruimte voor natuur. Dat neemt niet weg dat de bomen de plek innemen van kostbare ecosystemen in met name Azië (Indonesië en Maleisië).
Daar is al voldoende over geschreven, zie bijvoorbeeld het voorgaande linkje. Vandaag een andere vraag: wat stop je in margarine als je de palmolie eruit laat?
FlowerFarm, die andere palmolievrije margarine, laat zich voorstaan op zijn duurzaamheid door het gebruik van shea butter, karitéboter, een beauty-product gemaakt van de vrucht van oude bomen in midden-Afrika. Het is niet duurzaam als iedereen het zou willen gebruiken in plaats van palmolie. Er is te weinig van en het zou het leven van Afrikanen ontwrichten.
Vanuit zorgen om landgebruik zou Upfield er beter aan doen de palmolie in de Becel ongemoeid te laten. Vooral ook omdat er genoeg gecertificeerde palmolie op de markt is. Maar dat verkoopt niet. De claim 'palmolievrij' wel, want dat is wat de consument wilHoe lost Upfield het probleem op? We mailden de klantenservice. Bellen kan niet, want op de site van Upfield is geen telefoonnummer te bekennen. Er komt een antwoord: Onze Becel Zonder Palmolie bevat de volgende ingrediënten: Plantaardige oliën (zonnebloem, lijnzaad, koolzaad, kokos), water, emulgator (zonnebloemlecithine), zout 0,2%, natuurlijke aroma's, kleurstof (caroteen), vitamine B1 en D.
Al die plantaardige oliën zijn volgens Upfield stukken beter voor het milieu dan boter. Plantaardige spreads, zoals margarine in vaktaal heet, hebben gemiddeld een 70% kleinere CO2-voetafdruk, gebruiken twee derde minder land en de helft minder water dan boter, zegt de nieuwe eigenaar van Becel.
Dubbel zo groot landgebruik
De oude Becel Original ingrediëntendeclaratie vermeldt als ingrediënten: Water, plantaardige oliën 45% (zonnebloem 26%, lijnzaad 11%, palm 6%, koolzaad 2%), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), azijn, natuurlijk aroma, vitamine (A, B1, B2, B6, B12, D, foliumzuur). Upfield past de receptuur aan om die 6% palmolie te kunnen vervangen. Of er nu 6% kokosolie in zit of dat er een beetje meer of minder van de andere ingrediënten in de vernieuwde receptuur zitten, zal hopelijk straks op de ingrediëntendeclaratie blijken. De 6% palmolie werd in het verleden gedurende lang tijd niet op het etiket vermeld.
Ook kokosolie is een beauty-product. En ook aan deze olie kleven ontbossings- en ethische bezwaren als kinder- en apenarbeid. Het landgebruik van kokosolie is iets meer dan dubbel zo groot als dat van palmolie. Van een hectare palmoliepalmen komt jaarlijks gemiddeld 5.950 liter palmolie. Van een hectare kokospalmen komt 2.689 liter olie. Vanuit dat perspectief zou Upfield er beter aan doen de palmolie in de Becel ongemoeid te laten. Vooral ook omdat er genoeg gecertificeerde palmolie op de markt is. Maar dat verkoopt niet. De claim 'palmolievrij' wel, want dat is wat de consument wil omdat hij dat uit de campagnes van NGO's heeft begrepen dat hij palmolie fout is.
Wel moet gezegd worden dat kokospalm vrijwel pesticidenvrij geteeld kan worden. Dat kan van palmolie niet gezegd worden. Eerder deze week betoogde de Leidse hoogleraar Peter van Bodegom dat duurzame claims moeten worden beoordeeld op hun milieueffect, terwijl dat vrijwel nooit gebeurt. Upfield zou hem eens kunnen bellen en zal dan ook te horen krijgen dat Van Bodegom kritisch is op gecertificeerde palmolie omdat het certificaat geen garantie geeft op positieve natuureffecten.
Er bestaat een Sustainable Coconut Charter, maar er is geen gecertificeerde duurzame kokosolie. Ook is er een Global Shea Alliance, maar die certificeert al evenmin.
Er zijn wel initiatieven en projecten om aan duurzame alternatieven te doen, maar van certificering is geen sprake meldt ons Frans Claassen van MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten.
Er zijn wel initiatieven en projecten om aan duurzame alternatieven te doen, maar van certificering is geen sprake meldt ons Frans Claassen van MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hoe betrouwbaar is de etikettering?
Op het deksel van de Franse Margarine Primevère staat met grote lettes 'Sans l'huile de Palme', maar op de achterkant staat palmolie wel bij de ingrediënten. (Bron: Que Choisir, maart 2022).
Eh, eh, drukfoutje volgens de fabrikant.
Mijn persoonlijke mening: Een bedrijf zal zeer zelden kiezen voor het beste maar graag voor iets wat hen er goed en betrokken uit laat zien en de consument een goed gevoel geeft.
marcel van wing, dank voor je duidelijke antwoord!
Mijn persoonlijke mening: we moeten leren kijken vanuit wat 'the natural capital approach' wordt genoemd.
In onderscheid met 'true cost accounting' die geëxternaliseerde kosten uitdrukt in geld, dwingt natural capital tot een actie die herstelt wat we nemen van de natuur. Omdat dat onmogelijk is (we kunnen het verleden niet uitwissen) dwingt dat tot het vaststellen van een schadegrens waar we niet overheen willen en tot beperking van wat we kunnen nemen. En dat dwingt tot de juiste pricing van wat we waarde vinden hebben. Margarine zal er veel duurder van worden. Biodiesel wordt er onbetaalbaar door.
Beste Dick Veerman, er is inderdaad maar 1 reden dat Becel met een Becel Palmolievrij komt en dat zijn wij. Ere wie ere toekomt zeg ik dan. Ik zie het ook echt wel als een compliment dat zo een groot en oud merk zich laat lenen voor deze tactische move van Upfield. Daarmee is het ook direct gezegd. Het is een tactische move die het merk van de regen naar de drup brengt. Op duurzaamheid en op gezondheid.
Overigens vermijdt Upfield shea boter niet vanwege de beschikbaarheid maar ik vermoed vanwege prijs. Iedereen weet dat Shea duur is. Kokos niet, maar dan heb je dus ook direct alle problemen aan je broek zoals ontbossing en gezondheid... dom.
Het argument over beschikbaarheid is een beetje een palmolie lobby argument. Natuurlijk is het onmogelijk om alle palmolie te vervangen door shea boter. Maar hoor je mij dat zeggen? Ons doel is om de massa te informeren over palmolie en ontbossing en de industrie te motiveren om op zoek te gaan naar alternatieven die werkbaar zijn. Die zijn er maar nog niet serieus opgepakt omdat de lobby niet van palm af wil... het is immers een 60 miljard dollar oid business... tja... Maar de alternatieven zijn er, synthetische vetten, algen, shea en geharde vetten uit de bekende zaden. Het is ook niet een oplossing die uit een enkele bron gaat komen. Het is veel meer een hybride model dat bestaat uit afname van consumptie, food first en geen biodiesel meer, alternatieven en gewoonweg een verbod op ontbossing en dat niet in 2030 maar NU...
Ook het argument dat margarine maar 1% verantwoordelijk is, herken ik uit de palmolie lobby... Ik vind dat kul. Want als we allemaal zo denken zij we allemaal niet verantwoordelijk meer. Ook 1% van het regenwoud op je geweten hebben is een misdaad. Zo simpel is het. En als we niet ergens starten met het terugbrengen van de vraag (dus ook die 1%) waar begint het dan?
Palmolie is verantwoordelijk voor de massale vernietiging van regenwoud. Regenwoud dat essentieel is voor het voortbestaan van de aarde. Want 80% van de biodiversiteit komt daar vandaan. Ik wil tegen mijn kinderen kunnen zeggen dat ik er iets aan heb proberen te doen. Dat zouden meer mensen moeten doen.
Becel heeft als groot en bekend merk de verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven. kokos is een slecht vet voor natuur en voor gezondheid. En het is onbegrijpelijk dat dit merk zo opportunistisch omgaat met hun verantwoordelijkheid. En daar doet een discussie over 1%, of shea beschikbaarheid etc .. niets aan af.
Als ik de reacties zo lees, bespaart Becel, haar toeleveranciers en klanten meer palmolie door geen bio-diesel te tanken voor hun vrachtwagens.