Een derde van de verse kabeljauwfilets uit de supermarkt zou volgens de BBC documentaireserie ‘The Honest Supermarket: What’s Really in our Food’ weinig fris meer zijn.

In de aflevering van afgelopen maandag kochten diëtist Priya Tew en viswetenschapper Richard Chivers in 5 verschillende supermarktketens 10 kabeljauwfilets. Ze scoorden de kwaliteit van de vis op de kenmerken smaak, geur en uiterlijk. Uit de resultaten bleek dat een groot deel van de vis tot wel 20 dagen oud was, maar werd verkocht als vers.

Daarover bericht The Independent. De krant sprak met de weinig verbaasde Chris Middleton van de visserijorganisatie British Sea Fishing over de onthulling. “In de commerciële visserij wordt de gevangen vis ingevroren, maar niet alle trawlers hebben deze mogelijkheid. Kleinere schepen koelen hun vis op ijs. Als een schip vijf, zes of zeven dagen op zee aan het vissen is, zal de vis waarschijnlijk in die periode op ijs liggen.” Als een vissersboot terugkeert aan wal wordt de vis vervoerd naar een visafslag. Pas daarna gaat de vis naar viswinkels en supermarkten. Dat kost ook weer een paar dagen.

De BBC onthulde verder dat er beperkte regelgeving is voor de verkoop van verse vis en dat de supermarkten zelf bepalen wat de uiterlijke houdbaarheidsdatum is. “Zolang je maar niet ziek wordt van de vis”, klinkt het cynisch.

Insiders in de viswereld weten hoe het zit: verse kabeljauw kan onmogelijk verser zijn dan 8 dagen. Vaak is de vis inderdaad nog wat langer geleden gevangen. De BBC ontdekte de lengte van de logistieke keten. De kwaliteit van verse vis hangt af van de wijze van koelen direct na de vangst. Dat moet bij ongeveer nul graden, dus net niet vriezen.
Independent - BBC test finds 'fresh? fish in British supermarkets may be up to 20 days old
Reageer
  • Deel
Druk af