Een jury in San Bernardino (Californië, VS) oordeelde dat de onkruidverdelger Roundup van Bayer niet de oorzaak was van het non-Hodgkin-lymfoom van Donnetta Stephens. De vrouw gebruikte het middel tussen 1985 en 2017, 32 jaar lang. Het bevat het actieve bestanddeel glyfosaat.

In drie eerdere gevallen werd Bayer wel aangewezen als schuldige en werd het bedrijf veroordeeld tot vele miljoenenen schadevergoeding aan individuele klagers. Begin oktober oordeelde een andere jury in Californië voor het eerst in het voordeel van Bayer in de case van zeldzaam geval van lymfoomkanker bij het jongetje Ezra Clark. Het bedrijf vond dat niet meer dan terecht omdat het 'in lijn met wetenschappeljke bewijzen' zou zijn.

Na de eerste gunstige procesuitslag in oktober, steeg het aandeel Bayer op de beurs. Bayer had rond de 125.000 zaken tegen zich lopen met claims dat RoundUp voor gezondheidsproblemen zou hebben gezorgd. Daarvan zijn er inmiddels 96.000 geschikt. Voor de schikkingen heeft Bayer bijna $11 miljard gereserveerd. Onredelijke schikkingen laat Bayer wel voorkomen.

Naast die $11 miljard heeft Bayer begin dit jaar nog een fonds van $2 miljard ingesteld voor claims van mensen tegen Bayer bij wie nog geen lymfoonkanker is vastgesteld. Zij kunnen hun zaak schikken voor maximaal $200.000.

Het bedrijf zei in het voorjaar dat het selectiever zou gaan worden bij het schikken van zaken en vond onder meer de case van Stephens over de rand.

Bayer ging in hoger beroep tegen twee van de drie vonnissen die het verloor. Het bedrijf hoopt door Amerikaanse Hooggerechtshof in het gelijk te worden gesteld, waarna de Roundup-zaken die het bedrijf teisteren na de overname van Monsanto - de merkeigenaar van RoundUp - mogelijk zullen verstommen.

Er is geen wetenschappelijk consensus over glyfosaat als oorzaak van kanker. Het middel geldt als 'mogelijk' kankerverwekkend. Omdat de rechtspraak niet kan omgaan met 'misschien', maar 'ja' of 'nee' moet oordelen bepalen meningen van niet-experts voor de rechtbank of glyfosaat al dan niet kankerverwekkend is en of mensen recht hebben op schadevergoeding als ze een ziekte krijgen die mogelijk geassocieerd is met het gebruik van een product.
Reageer
  • Deel
Druk af