Vrees voor afhankelijkheid boeren
Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) neemt het voortouw om vanuit de Europese Commissie een "diepgaand onderzoek" op touw te zetten vanuit het perspectief van faire mededinging. De Commissie wil er namelijk zeker van zijn dat er voldoende concurrentie overblijft die boeren toegang garandeert "tot innovatieve producten [...] en tegen concurrerende prijzen". Bayer en Monsanto zijn niet de enige partijen die aan het fuseren zijn. Binnen de agrochemische industrie vindt een grote consolidatieslag plaats waarin als het ware de laatst overgebleven grote bedrijven met elkaar trouwen. De Amerikaanse bedrijven Dow Chemical en DuPont zijn aan het fuseren. Het Chinese ChemChina neemt het Zwitserse Syngenta over. Tegen de achtergrond van die fusiebesprekingen legde de Europese Commissie deze fusiepartners belangrijke concessies op. Bij het nu beoordeelde fusievoorstel van Bayer en Monsanto houdt de EC vooralsnog te veel "ernstige twijfels" om de overname goed te keuren.
Digitalisering is de belangrijkste groeifactor in de wereldeconomie, maar data vormen tevens de grondstof voor een Big Brother-economie die gedomineerd kan worden door een handvol grote bedrijven. De EC maakt zich zorgen over de kansen die kleinere spelers op het gebied van big data weten waar te maken'Big data'
De Europese Commissie is in het bijzonder gespitst op de activiteiten van beide bedrijven op het gebied van digitale landbouw. De ondernemingen verzamelen daarbij allerlei data om boeren van advies op maat te kunnen voorzien, of om de gegevens gebundeld te kunnen verkopen. De betreffende boeren "dreigen daardoor wel in een sterke afhankelijkheidsrelatie terecht te komen", noteert het FD. Wie de data heeft, heeft de toekomst en de markt. De reden waarom bedrijven als Facebook, Google en Amazon met argwaan in de gaten worden gehouden om hun macht over de sturing van het aanbod richting consumenten, geldt ook in het geval van deze fusie. Digitalisering is de belangrijkste groeifactor in de wereldeconomie, maar data vormen tevens de grondstof voor een Big Brother-economie die gedomineerd kan worden door een handvol grote bedrijven. De EC maakt zich zorgen over de kansen die kleinere spelers op het gebied van big data weten waar te maken.
Monsanto onder vuur
De fusie is niet alleen vanuit mededingingsoogpunt omstreden. Monsanto staat, sinds het uitlekken van de Monsanto Papers voortdurend in de schijnwerpers omdat het bedrijf meegeschreven zou hebben aan het wetenschappelijk onderzoek dat de veiligheid van glyfosaat moest aantonen. Begin deze maand kwamen daar onthullingen bij dat Monsanto al sinds eind jaren '60 op de hoogte was van de giftigheid van pcb's, die pas in 1979 verboden werden. Overigens richt Vestager zich niet op de overwegingen rondom voedselveiligheid, gmo's of milieu. "Andere zorgen zijn een zaak van andere Europese toezichthouders en nationale toezichthouders", aldus Vestager.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Boeren hoeven niet bang te zijn dat zij door de fusie tussen Bayer en Monsanto minder keuzevrijheid overhouden. "We werken aan complete oplossingen voor landbouwvraagstukken. Na de fusie kunnen efficiënte landbouwondernemers bij ons terecht voor een compleet pakket van producten en diensten. Dat is echter geen verplichting. Ze kunnen ook alleen specifieke onderdelen uit dat pakket afnemen," klonk het vorige week tijdens een grote internationale persbijeenkomst.
Hoe het nieuwe concern gaat heten, is nog onbekend, al zei topman Liam Condon wel: "Het enige wat ik kan zeggen is dat we intern natuurlijk wel heel trots zijn op het Bayer-merk," schrijft Boerenbusiness.
# Arnold, NOG dank voor je bijdrage . Tja , Er zijn nog steeds knappe koppen,maar ik denk met jou, we onderschatten nog steeds de kracht van onze Natuur.. Goed weekend ! Jan G
Jan Griese #7 Wat kan jij moeilijke vragen stellen en aanvankelijk was ik even uit het veld geslagen. Laten we het eens zo insteken.
Alle veranderingen c.q. middelen om zaken te bestrijden zijn economisch gedreven vanuit een verdienmodel geredeneerd.
Als er problemen ontstaan moeten we uitgaan van oorzaak en gevolg, en de oorzaak aanpakken. Zal een voorbeeld geven.
Schimmels en bacteriën zijn vuilnismannen van de natuur. Een plant of organisme dat in stress of ziek is, bedreigt gezonde soortgenoten en daar heeft de natuur een oplossing voor, zo gouw als mogelijk is opruimen. Als we het over fytoftora hebben, een schimmelziekte, gaan we de vuilnisman te lijf omdat we niet snappen hoe de natuur werkt en slaan als een wildeman om ons heen. Conventionele telers evenals biologische telers zijn compleet de weg kwijt inclusief de kennisinstellingen, omdat er geld te verdienen valt.
Hoe moet het wel?
Ecologische telers met hun kennisnetwerk snappen wel hoe de natuur werkt en als je bijvoorbeeld fytoftora niet wil hebben in je aardappelen (tomaten) moet je zorgen dat de omgevingsdruk afneemt en de plant in zijn kracht zetten. Een plant in zijn kracht is door zijn natuurlijk afweermechanisme niet interessant voor de belagers (schimmels en bacteriën) en blijft gevrijwaard van die plagen. Wij laten dat in onze teelt zien. Maar daar is wel kennis voor nodig die moeilijk commercieel te maken is en daar gaan we weer. Dit is maar een heel klein onderdeeltje van onze natuurlijke kennis, en we weten nu van een heleboel zaken hoe en waarom die verkeerd gaan, en we raken, door onnatuurlijk gedrag steeds verder van de wal. Zelfs zo ver van de wal dat we hem niet meer zien en de weg volledig kwijt zijn.
Ecologische teeltconcepten vanuit natuurlijke kennis gaan ons redden, heb het vaker geschreven, de natuurlijke wetten zijn niet te tarten zonder gezondheid problemen, wij hebben daar klinkende voorbeelden van.
Dit ter inleiding nu je vraag hoe te reageren?
Ingrijpen in de genetica, knoppen aan of uit zetten, geeft een onnatuurlijk effect in het licht van de natuurwetten, en de natuur zal reageren, daar zijn vanuit het verleden voorbeelden van. Ik hoef maar te verwijzen naar autisme en alzheimer enz.
Er is eens uitgezocht wat C.E.O.'s en aandeelhouders van grote chemische multinationals eten, het zal u verbazen niet producten uit hun koker of behandeld met hun middelen of genetisch gemanipuleerd.
Daar ligt de oplossing, ontwikkelingen toestaan, 10 tot 20 jaar verplicht laten eten door hen, hun kinderen en hun ouders. Als er na die tijd geen problemen zijn gaan we algemene toepassing overwegen.
Iedereen moet zich afvragen wil ik dit mijn kinderen en mijn ouders aanraden????
Dan ook de verantwoordelijkheid aanvaarden. Ik weet wel wat ik mijn dierbaren gewetensvol zal aanraden.
En nee we lopen niet weg voor de problemen maar hebben een oplossing, de natuur is krachtiger als we denken, als je maar zo geaard bent dat je weet waar die krachten liggen en bevelen dat natuurlijk gezond product consumenten van harte aan.
@Henric: ja, bijna 50% - en toenemend - van onze bloemkool/broccoliproductie is in handen van patenten van multinationals, zie hier.
En deze Zembla uitzending (waarin o.m. te zien is hoe een Nederlandse veredelaar die precies de langstelige - makkelijk oogstbare - broccoli ontwikkeld had als waar Monsanto jaren later patent op aanvroeg - opeens mogelijk door de nieuwe EU regels - het bedrijf onmogelijk gemaakt werd... misschien dat een juristenteam en kapitaal a la Monsanto nog had geholpen.... maar dat had dit bedrijf niet - en de voegende rol van onze eigen overheid hierin... ondanks dat Nederland hét voorop lopende kweekland is (was)?).
De EU? In principe een goede zaak:
Maar met zaken als deze,
en ouderwetse/'moderne macht aangepaste' alles bepalende 'economen' (veelal uit het bankwezen) zonder verwerking van moderne Kritische Economie (die als enige de definitie van 'wetenschap' benadert...
voor de rest is t empirisch niet anders (nou ja... veel meer machtbepaald...) dan bij sociologie ;) ,
... dan Juncker als ultieme promotor van de multinationals,
kan ik me goed voorstellen dat mensen er levensbedreigende rillingen van krijgen....
Frank Buurman , heeft Monsanto het patent op onze bloemkool gekocht?