Bayer maakte in september vorig jaar bekend Monsanto over te willen nemen voor €66 miljard. Het gaat om de grootste overname uit de Duitse bedrijfsgeschiedenis. Sinds de aankondiging is het dagelijks bestuur van de EU "online en offline via petities en mailacties bestookt met bezorgde reacties op de voorgenomen overname", schrijft het FD.

Vrees voor afhankelijkheid boeren
Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) neemt het voortouw om vanuit de Europese Commissie een "diepgaand onderzoek" op touw te zetten vanuit het perspectief van faire mededinging. De Commissie wil er namelijk zeker van zijn dat er voldoende concurrentie overblijft die boeren toegang garandeert "tot innovatieve producten [...] en tegen concurrerende prijzen". Bayer en Monsanto zijn niet de enige partijen die aan het fuseren zijn. Binnen de agrochemische industrie vindt een grote consolidatieslag plaats waarin als het ware de laatst overgebleven grote bedrijven met elkaar trouwen. De Amerikaanse bedrijven Dow Chemical en DuPont zijn aan het fuseren. Het Chinese ChemChina neemt het Zwitserse Syngenta over. Tegen de achtergrond van die fusiebesprekingen legde de Europese Commissie deze fusiepartners belangrijke concessies op. Bij het nu beoordeelde fusievoorstel van Bayer en Monsanto houdt de EC vooralsnog te veel "ernstige twijfels" om de overname goed te keuren.

Digitalisering is de belangrijkste groeifactor in de wereldeconomie, maar data vormen tevens de grondstof voor een Big Brother-economie die gedomineerd kan worden door een handvol grote bedrijven. De EC maakt zich zorgen over de kansen die kleinere spelers op het gebied van big data weten waar te maken
'Big data'
De Europese Commissie is in het bijzonder gespitst op de activiteiten van beide bedrijven op het gebied van digitale landbouw. De ondernemingen verzamelen daarbij allerlei data om boeren van advies op maat te kunnen voorzien, of om de gegevens gebundeld te kunnen verkopen. De betreffende boeren "dreigen daardoor wel in een sterke afhankelijkheidsrelatie terecht te komen", noteert het FD. Wie de data heeft, heeft de toekomst en de markt. De reden waarom bedrijven als Facebook, Google en Amazon met argwaan in de gaten worden gehouden om hun macht over de sturing van het aanbod richting consumenten, geldt ook in het geval van deze fusie. Digitalisering is de belangrijkste groeifactor in de wereldeconomie, maar data vormen tevens de grondstof voor een Big Brother-economie die gedomineerd kan worden door een handvol grote bedrijven. De EC maakt zich zorgen over de kansen die kleinere spelers op het gebied van big data weten waar te maken.

Monsanto onder vuur
De fusie is niet alleen vanuit mededingingsoogpunt omstreden. Monsanto staat, sinds het uitlekken van de Monsanto Papers voortdurend in de schijnwerpers omdat het bedrijf meegeschreven zou hebben aan het wetenschappelijk onderzoek dat de veiligheid van glyfosaat moest aantonen. Begin deze maand kwamen daar onthullingen bij dat Monsanto al sinds eind jaren '60 op de hoogte was van de giftigheid van pcb's, die pas in 1979 verboden werden. Overigens richt Vestager zich niet op de overwegingen rondom voedselveiligheid, gmo's of milieu. "Andere zorgen zijn een zaak van andere Europese toezichthouders en nationale toezichthouders", aldus Vestager.
Dit artikel afdrukken