Basisschool Binnenmeer uit Uitgeest in de provincie Noord-Holland maakt 'De beste schoollunch van Nederland'. De school wint daarmee een mobiele keuken. Tien scholen uit tien provincies streden op 21 januari in Nieuwegein in de landelijke finale om de titel. Alle scholen maakten opnieuw hun zelfbedachte lunch klaar en presenteerden deze aan een deskundige jury met voorzitter Pierre Wind. De wedstrijd is een initiatief van het Steunpunt Smaaklessen & SchoolGruiten van Wageningen Universiteit en het Voedingscentrum. Doel van de wedstrijd is gezonde en duurzame voeding onder de aandacht te brengen op basisscholen.

Ruim 200 kinderen en 60 leerkrachten kwamen naar ROC Midden Nederland waar zij hun lunch klaarmaakten voor de jury. Nadat alle klassen hun lunch hadden klaargemaakt, werden deze gepresenteerd aan de jury. Die proefde ervan en de scholen legden uit waarom juist hun lunch zou moeten winnen. Vervolgens ging de jury, bestaande uit voorzitter Pierre Wind, Jeltje Snel van het Voedingscentrum, Rob Franken van Euro-Toques en Ika van de Pas van het ministerie EL&I in beraad.

Binnenmeer won omdat hun idee altijd toepasbaar is, aldus juryvoorzitter Pierre Wind. "Alle kinderen uit de klas moesten thuis een schoenendoos vullen met ingrediënten voor de lunch, die ze op school dus zelf in elkaar gingen zetten. De winnaar daarvan was het broodje kip met nootjes en mango en die is opgegeven voor deze wedstrijd. Elk kind dat namelijk zelf iets maakt, eet het ook daadwerkelijk op. Dat is een geweldig concept en een goed voorbeeld voor alle scholen in Nederland."Binnenmeer uit Uitgeest ontving de waardebon voor de mobiele keuken ter waarde van 5.000 euro, aangeboden door Kampri. De nummers twee, drie en vier, De Branink uit Laren, De Ontdekkingsreis uit Doorn en De Beemd uit Schijndel, kregen een waardebon van 1.000 euro om de overblijfruimte op school te verbeteren. Deze werd aangeboden door het Innovatienetwerk. De recepten van alle genomineerde scholen worden opgenomen in een kinderkookboek van de Lidl. Dit kookboek verschijnt half maart. Als afsluiting ontvingen alle leerlingen een gezonde en verantwoorde lunch in een Gruitbox, aangeboden door cateraar Sodexo.


bron: Wageningen Universiteit
Get Microsoft Silverlight


Dit artikel afdrukken