Basilicum, het koningskruid dat zo perfect past bij een insalata caprese, barst van de etherische oliën. Die hebben een bewezen antibacteriële werking waardoor schadelijke bacteriën minder overlevingskans hebben op het geurrijke kruid. Rauwe basilicum zou je daarom zonder al te grote problemen moeten kunnen eten zonder bang te hoeven zijn voor een voedselvergiftiging.

Bacteriën blijven in leven
Helaas. Het blijkt niet waar. De Belgische biowetenschapper Jolien Boussemaere (UGent) stak de handen uit de mouwen en besmette verse basilicum met E.coli en salmonellabacteriën. Bij een temperatuur van 22 graden Celsius bleken de bacteriën na 7 dagen nog in leven, bij 15 graden na 8. Omdat basilicum rauw verwerkt wordt, en de ziekteverwekkers 'een normaal proces van transport, distributie en opslag door de consument' kunnen overleven, bestaat er een "(beperkt) risico op voedselinfecties", zegt Boussemaere in De Morgen.

EHEC
Ook de EHEC-uitbraak van 2011 ontstond door een bacteriële besmetting van rauw gegeten groenvoer. Aangezien verse kruiden steeds hipper en gezonder worden gevonden en veelal rauw worden gegeten, hebben we er dus een groeiend risico bij. Zelfs voor het veilig gewaande basilicum.
Dit artikel afdrukken