Bacteriën blijven in leven
Helaas. Het blijkt niet waar. De Belgische biowetenschapper Jolien Boussemaere (UGent) stak de handen uit de mouwen en besmette verse basilicum met E.coli en salmonellabacteriën. Bij een temperatuur van 22 graden Celsius bleken de bacteriën na 7 dagen nog in leven, bij 15 graden na 8. Omdat basilicum rauw verwerkt wordt, en de ziekteverwekkers 'een normaal proces van transport, distributie en opslag door de consument' kunnen overleven, bestaat er een "(beperkt) risico op voedselinfecties", zegt Boussemaere in De Morgen.
EHEC
Ook de EHEC-uitbraak van 2011 ontstond door een bacteriële besmetting van rauw gegeten groenvoer. Aangezien verse kruiden steeds hipper en gezonder worden gevonden en veelal rauw worden gegeten, hebben we er dus een groeiend risico bij. Zelfs voor het veilig gewaande basilicum.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"bij een temperatuur van...." Hadden ze de basilicum ook gewassen???????????????????????????????? Dat zie je tv koks ook doen, de verse kruiden even goed wassen......................En dan, geld van de kassiere aanpakken kan netzogoed besmeting veroorzken, stop na het aanpakken maar eens je vingers in je mond, bijv door iets te eten..........