PronoKal is ontwikkeld door de Spaanse professor Agustìn Molins. De methode mag alleen toegepast worden onder medische begeleiding. Het is een eiwitrijk dieet dat tijdens de 'crashfase' alleen zakjes door PronoKal geproduceerde shakes en poeders toestaat, aangevuld met voedingssupplementen (ook van PronoKal), verse groenten en veel water. PronoKal levert producten waaraan 'nutriënten' zijn toegevoegd. Voor dat soort producten bestaat in België een 'notificatieplicht': bij de overheid moet een dossier ingeleverd worden met een ingrediëntendeclaratie. Na contrôle krijgt een bedrijf al dan niet een vergunning om zijn product op de markt te brengen.

De Standaard komt met het nieuws dat voor PronoKal nog geen notificatie heeft plaatsgevonden. Maar omdat de producten al wel volop in België te verkrijgen zijn (er is een Belgische website, een Belgisch callcentre en er zijn Pronokal-artsen), is het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) nu een onderzoek gestart. Bij vastgestelde overtredingen kunnen PronoKalproducten in België in beslag worden genomen. Het moederbedrijf in Spanje is nog niet van het onderzoek op de hoogte, schrijft Nieuwsblad.be.

Er is nog meer kritiek op het PronoKal-dieet: op internetfora klaagt men in alle toonaarden over de kosten en de smaak. Daar heeft De Wever in ieder geval geen moeite mee gehad.

Fotocredits: hln.be

Dit artikel afdrukken