VU-hoogleraar Jan Willem Erisman, die tevens directeur is van het Louis Bolk Instituut, zei vandaag in Trouw dat de landbouw zich veel te veel heeft gefocust op het gebruik van stikstof door middel van kunstmest. Dat zou hebben gezorgd voor een groot verlies aan biodiversiteit. In de krant zegt hij: "De negatieve effecten van stikstof op het milieu en de biodiversiteit zijn enorm. Dat beseffen we pas sinds kort. De grote uitdaging wordt om voldoende voedsel voor de groeiende wereldbevolking te verbouwen met zo min mogelijk stikstofbelasting."

'Boeren met de natuur is kennisintensiever'
Erisman vindt dat boeren uit moeten gaan van de kracht van de natuur. Hij zegt : "Met veel meer aandacht voor een gezond bodemleven wordt de stikstofopname van de plant efficiënter. Door af te zien van chemische middelen bouwen we een weerbaar systeem. Boeren met de natuur is kennisintensiever, maar ik ben ervan overtuigd dat een boer vijf jaar na zijn omschakeling zonder kunstmest op een vergelijkbaar rendement kan komen, zonder bijdrage aan de milieukosten."

Daarom vindt hij dat banken, en met name Rabobank die 80% van de Nederlandse boerenmarkt financiert, zou kunnen helpen bij het financieren van de omschakeling van een op kunstmest naar een op natuurlijke voedingsstoffen gebaseerde landbouw. Dat zou moeten gebeuren door kredieten met een voordelig rentepercentage te verstrekken. Tevens kan hij zich voorstellen dat FrieslandCampina meer betaalt voor melk die met de natuur is geproduceerd.

Door de lage rentestand is het pleidooi banktechnisch als naïef te beschouwen. Een hogere prijs voor melk bij de op dit moment dalende melkprijs is al evenmin realistisch. Ook al zijn de aangedragen oplossingen weinig haalbaar, in technische zin moet de opinie van Erisman dat het milieu niet verder overvoerd moet worden met stikstof serieus worden genomen.

Fotocredits: Jan-Willem Erisman, Louis Bolk Instituut
Dit artikel afdrukken