47
Fotocredits: Rabobank, Utrecht, FL Media

Flash‘Bank durft nieuwe boeren niet aan’

Een nieuwe generatie boeren droomt van een boerenbedrijf dat duurzaam is en dicht bij de burgers staat. Maar banken weigeren financiering, vooral die bekende boerenbank. Vaak passen de nieuwe plannen niet binnen de oude regels, zo blijkt uit de gesprekken die de Volkskrant voerde met tien boeren die een andere toekomst voor zich zien. ‘De Rabobank heeft gigantisch verdiend aan boeren. Is het gek om te vragen dat ze ook een bijdrage levert aan de transitie van de landbouw?’ Dat schrijft de Volkskrant. De artikelen schetsen een bank die niet wil. Eerder legde de bank in Zembla al eens uit dat ze liever geen faillieten financiert. De toekomst zal laten zien of de 10 geïnterviewde boeren er 10.000 zullen worden, gefinancierd door ING, ABN Amro of Triodos.

de Volkskrant - De boer wil verduurzamen, maar de boerenbank durft het niet aan, 2 aug 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter van Teeffelen
Wouter van Teeffelen Land- en tuinbouw
  • #47
  • 9 aug '21
  • 12:09

Als agrarisch bedrijfsadviseur gelezen en het is artikel is zwaar onder maat. Maar wordt wel vol verontwaardiging gelezen en als zoete koek geslikt. Mijn kritische noten direct als twitter-draadje getweet.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #46
  • 8 aug '21
  • 20:14

Zullen we het bij het onderwerp houden?

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
Arnold van Woerkom
Arnold van Woerkom Land- en tuinbouw
  • #44
  • 8 aug '21
  • 12:09

"Anderzijds de borging van goede boer lijkt nog niet helemaal in kannen en kruiken. Daar kwam een wat afwijkend richting zwevend antwoord op over voedingswaarde en mineralen in producten".

Zien we hier de drempels die genomen moeten worden om te komen tot een inhoudelijk geborgd systeem?
Kan jij, Jeroen van Buuren, uit de gegeven antwoorden, nadat je er even ingedoken zou zijn, geen goed gevoel krijgen?
Wetenschap is druk doende wetenschappelijke onderbouwing te organiseren aangaande de inhoud van ons voedsel in relatie tot onze gezondheid. Geduld het komt eraan.

Vergeet niet dat om het voedsel de inhoud mee te geven die ons lichaam van ons voedsel vraagt, om gezonder ouder te worden, er jaren van geïntegreerd belijd aan voorafgaan.
Hoe gaan we die tijd in jaren financieel overbruggen, anders dan diepe zakken vanuit een visie?

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #43
  • 7 aug '21
  • 9:55

#42 Ik bedoelde te vragen of Boerschappen passend is in 1 van de 3 scenario's die jij noemt in #40

Maakt bijvoorbeeld dat ze oogsten opkopen en geen pruimen van minimaal 40mm en max 50mm grootte.
Dat boerschappen zegt dat als er een putje in je kool of appel zit dat niet erg is en binnen de specificatie valt. Dat ze er dan ook vaak bij vertellen op welke dag dat door een hagelbui gebeurt is. Dat Stijn vertelt in zijn presentatie als dat antwoord je niet past je wellicht niet de meest passende klant voor Boerschappen bent.
Anderzijds de borging van goede boer lijkt nog niet helemaal in kannen en kruiken. Daar kwam een wat afwijkend richting zwevend antwoord op over voedingswaarde en mineralen in producten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.