Klimaat- en sociaal-economische schade
De carbon footprint van al dat verspilde voedsel is enorm: 3,3 miljard ton broeikasgasuitstoot, 7% van de totale werelduitstoot. Als 'voedselafval' een land was, stellen ze, zou het een van de grootste vervuilers ter wereld zijn, na de VS en China. In sociaal-economische termen is het verlies eveneens formidabel. De FAO berekende dat het directe economische verlies van al het verspilde voedsel jaarlijks neerkomt op $750 miljard. Met het verloren gegane voedsel zouden de 800 mensen op aarde die chronisch honger lijden, genoeg te eten hebben.
De staatshoofden kregen een groentenburger gemaakt met de pulp die overblijft na sapmaken. Daarbij kregen ze frietjes, gemaakt van zetmeelrijke maïs die normaliter voor veevoer bedoeld is.Lunch van afvalvoedsel op hoog niveau
Daarom stond voedselverspilling vorige week prominent op de agenda van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In wel heel tastbare vorm. VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon zette de aanwezige staatshoofden een lunch van afvalvoedsel voor.
De voormalige kok van het Witte Huis, Sam Kass en de New Yorkse chef Dan Barber serveerden de aanzittende presidenten, minister-presidenten en staatshoofden een maaltijd van voedselafval. Aan het eten zelf zullen ze het niet gemerkt hebben. "Het is het typisch Amerikaanse eten, maar dan op z'n kop", zegt Barber op Phys.org. "In plaats van rundvlees, eten we de maïs die het rund normaal te eten krijgt."
De staatshoofden kregen een groentenburger gemaakt met de pulp die overblijft na sapmaken. Daarbij kregen ze frietjes, gemaakt van zetmeelrijke maïs die normaliter voor veevoer bedoeld is. Verder waren in de lunch verwerkt: bierbostel, stelen, afsnijdsels en de buitenste bladeren van groenten, tweedekeus-versproducten en oliekoeken.
Klimaattop COP21
De afvalvoedsellunch werd geserveerd in het kader van de voorbereiding van de aankomende klimaattop COP21 in Parijs. Grijalva en Shank besluiten hun pleidooi met een oproep om "alles in het werk te stellen om ons voedselsysteem top de helling te zetten - van betere koeling in ontwikkelingslanden tot een heroverweging van nu vaak willekeurige houdbaarheidsdata. [..] Het is een haalbare 'fix'. Het begint met afval minderen en recyclen en vraagt een heldere focus op de logistieke uitdagingen om het juiste voedsel te krijgen waar het het hardst nodig is."
Opgemerkt moet worden dat naast de schatting van 30% er ook schattingen zijn dat ca. 50% van het op de wereld geproduceerde voedsel nooit een mensenmaag bereikt.
Fotocredits: UN Spokesperson, via Twitter
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Prima initiatief. Er gaat veel te veel verloren. Loop je door een Nederlandse supermarkt dan kun je gemakkelijk de kar vullen met gestickerde vleeswaren waar niets mis mee is en echt niet met spoed gegeten dienen te worden.
Daarnaast gaat er aan tafel ook veel verloren. Vaak kinderen met grotere ogen dan maag. Leer ze aan dat ze beperkt opscheppen en daarna, als bord leeg is, eventueel nog een keer opscheppen. Een kliekje dat niet opgeschept is kan terug de koeling in voor een volgende gelegenheid. Maar in de praktijk gaat een kliekje niet naar de K van koelkast, kip of kat maar naar de K van kliko