Bamboewater zou een gezond en ecologisch duurzaam drankje kunnen zijn. Laag calorisch en vetvrij. Als het kickstarterproject lukt, is het vanaf juni in Noord-Amerika verkrijgbaar.
Schoon, fris, helder, energiek, zoet en koel. Zo omschrijft het testpanel het bamboedrankje van Vincent Villanis in beveragedaily, het eerste drankje in Canada met bamboe als basisingrediënt.
Overleven in de jungle
Vijf jaar geleden begon Villanis een bamboeboerderij. Hij wilde graag een innovatief, duurzaam product op de markt brengen. Omdat de handel in de stelen zit, kwam hij al snel met bergen bamboeblaadjes te zitten waar hij niets mee kon.
Dat bracht hem op een idee. Als jongeman leerde Villanis op de Filipijnen hoe hij als soldaat in de jungle moest overleven. Een specifieke overlevingstip is hem altijd bijgebleven. Hij leerde zijn dorst te stillen met de scheuten van jonge bamboeplanten. Die kun je openen om er het water uit te drinken. Zo kwam hij op het idee van bamboewater als een nieuw en hip drankje.
Gezond en ecologisch verantwoord
Villanis vindt dat we bamboe miskennen. In de Chinese geneeskunde staat bamboe bekend om zijn antioxidanten, silica (kiezelzuur), vezels en ontstekingsremmende werking. Daarnaast komt de plant in overvloed voor. Hij groeit in bijna alle landen ter wereld. Met 10 centimeter per dag is het ook nog eens een van snelst groeiende planten. Bamboe absorbeert CO2 en geeft 35 procent meer zuurstof af dan een even groot oppervlak met bomen. Het lijkt dus een ecologisch interessant en gezond product, maar doorgaans gooien de boeren de blaadjes weg. Daar wil Villanis verandering in brengen.
Naast kokoswater in het schap
Waarschijnlijk is zijn bamboewater straks naast andere hippe natuurdrankjes als kokoswater en het nieuwe maple water in de Noord-Amerikaanse en Canadese supers te vinden. Hij is van plan het te zoeten, met rietsuiker. Dat is logisch, want ook riet is een bamboesoort.
Bamboo Beverages - Villanis' bedrijf - werkt samen met verschillende fabrieken en R&D bedrijven in Ontario om het product op de markt te krijgen. Alles is er klaar voor. Villanis moet nog wel 50.000 Canadese dollars binnenhalen - via kickstarter.
Fotocredits: ‘bamboo shoots’ dalvenjah
Dit artikel afdrukken
Overleven in de jungle
Vijf jaar geleden begon Villanis een bamboeboerderij. Hij wilde graag een innovatief, duurzaam product op de markt brengen. Omdat de handel in de stelen zit, kwam hij al snel met bergen bamboeblaadjes te zitten waar hij niets mee kon.
Dat bracht hem op een idee. Als jongeman leerde Villanis op de Filipijnen hoe hij als soldaat in de jungle moest overleven. Een specifieke overlevingstip is hem altijd bijgebleven. Hij leerde zijn dorst te stillen met de scheuten van jonge bamboeplanten. Die kun je openen om er het water uit te drinken. Zo kwam hij op het idee van bamboewater als een nieuw en hip drankje.
Gezond en ecologisch verantwoord
Villanis vindt dat we bamboe miskennen. In de Chinese geneeskunde staat bamboe bekend om zijn antioxidanten, silica (kiezelzuur), vezels en ontstekingsremmende werking. Daarnaast komt de plant in overvloed voor. Hij groeit in bijna alle landen ter wereld. Met 10 centimeter per dag is het ook nog eens een van snelst groeiende planten. Bamboe absorbeert CO2 en geeft 35 procent meer zuurstof af dan een even groot oppervlak met bomen. Het lijkt dus een ecologisch interessant en gezond product, maar doorgaans gooien de boeren de blaadjes weg. Daar wil Villanis verandering in brengen.
Naast kokoswater in het schap
Waarschijnlijk is zijn bamboewater straks naast andere hippe natuurdrankjes als kokoswater en het nieuwe maple water in de Noord-Amerikaanse en Canadese supers te vinden. Hij is van plan het te zoeten, met rietsuiker. Dat is logisch, want ook riet is een bamboesoort.
Bamboo Beverages - Villanis' bedrijf - werkt samen met verschillende fabrieken en R&D bedrijven in Ontario om het product op de markt te krijgen. Alles is er klaar voor. Villanis moet nog wel 50.000 Canadese dollars binnenhalen - via kickstarter.
Fotocredits: ‘bamboo shoots’ dalvenjah
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Waarom niet gewoon berkensap uit eigen land?
Overal te telen en te oogsten, aanwinst voor het landschap, gezond. Algemeen verkrijgbaar in de Oostblok landen en Scandinavië. Bij ons alleen in kleine dure flesjes bij drogist, gezondheidswinkels en superfood afdelingen. Zelf tappen kan ook, het verse sap zit bomvol met mineralen en andere stofjes. Smaakt zwak zoet, maar krijgt na enkele dagen al een andere gedaante. Direct gebruiken, bewaren in de vriezer of laten fermenteren (bier, wijn).
Heb je berken in de tuin, gebruik dan ook de jonge blaadjes in de salade, net als jonge beuken- en lindeblaadjes, of droog ze voor de thee.
"We pocheren coquilles in berkensap, zegt Jonnie Boer (De Librije ***)".
Als je sap wilt aftappen, zoek dan even op internet, want de tapperiode is maar kort.
Een mooi en slim initiatief van Villanis. Helaas lees ik dan in de laatste alinea dat hij van plan is het te zoeten met rietsuiker. Zo gaat hij, naar mijn mening, niet 100% voor een verantwoord en natuurlijk product maar voor een grote afzetmarkt. De massa is immers gewend aan een (gemanipuleerde) zoete smaak. Ook rietsuiker is suiker en kan negatieve effecten geven op de gezondheid van de mens.