Rode wijn was vroeger goed voor je hart en bloedvaten (alcohol trouwens ook). Tegenwoordig moet je het drinken vanwege de antioxidanten die zorgen dat je niet verroest en de resveratrol die ervoor zorgt dat je niet ouder wordt. De tijd dat Linus Pauling nog beweerde dat een sinaasappel of kiwi (met veel vitamine-C, een antioxidant) je helpt ouder te worden is voorbij. Vroeger was levertraan "goed" voor je - over hersenen, zoals in het geval van Blue Band, werd nog niet gesproken.
Gisteren begreep ik het opeens. Kip - vroeger nog gewoon 'het lekkerste stukje vlees' - moet in de toekomst dé bron worden voor je goede verhouding van omega-3 en omega-6 vetzuren. Met varkens kan het ook, maar kom maar eens om de snelheid waarmee een kip vlees produceert: van ei tot filet op je bord in 6 weken! Stukken goedkoper te maken bovendien dan bijv. zalm.
Binnenkort begint het feest bij de Vomar-winkels onder de naam Balans-kip. Dat wordt nog een moreel probleem, want wat moet je nou kiezen? De biologische scharrelkip heeft lekker geleefd. De Volwaard-kip een beetje minder slecht. Maar dan de Balanskip, dat is een gewone industriekip, met een slimme voersamenstelling die ontzettend goed voor je is.
Dierenleed, je hang naar biologisch en je eigenbelang komen helemaal in de knoop. Net als het eten van kip, want echt die kip moet je hebben om zijn nuttige stofjes. De kip zelf doet er niet meer toe.
Na de merkartikelen die je natuurlijk niet koopt vanwege de smaak maar omdat ze zo goed voor je zijn (Knorr Vie, Ipsei met Rooibos, Vifit, Actimel, het 'oude nieuwe' sojadrankje van Unilever, omega-3 eieren, Fridéale van Aviko, maak de lijst zelf maar af), moeten zelfs de primaire producten er definitief aan geloven.
Let maar op, binnenkort zie je ze liggen: de Volwaard-kippen verrijkt met omega-3 vetzuren. De biologische kunnen dan al helemaal niet meer achterblijven, anders blijven die inferieure beesten liggen.
Waarom mogen we toch in godsnaam geen zalm (je-weet-wel, barstens vol goede vetzuren) en de volgende dag gewoon kip eten?
Ik ben bang dat Jaap Seidell - die het IKB-logo deze week flink saneerde en weer wat serieus aanzicht gaf - zich over een paar jaar gedwongen zal zien om heel streng toezicht te gaan houden op primaire producten ('basisproducten') en de frequentie, hoeveelheden en combinaties waarmee we die naar binnenwerken.
Krijg ik toch nog helemaal m'n zin :-(
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Willen de grachtengordel en het Margriet-publiek dat? - vroeg ik. Domme vraag natuurlijk, want het antwoord is voorspelbaar: die gaan gewoon door met wat ze al deden.
Eat less, pay more. Vraag moet dus zijn: hoe krijg je ze zover? Is lekkerder maken genoeg?
Iemand een idee?
OK, Wouter, maar dan wordt het plaatje economisch heel anders. We eten - natte duim in de lucht - ca. 3x teveel (in cal.) Geven veel te weinig uit aan eten. We gaan dus uitkomen op een ruime 40% ipv op een schamele 14% huidige uitgaven van ons inkomen voor food, zonder dat we dat daadwerkelijk zo sterk voelen in onze portemonnee. Less is more (zei Nl. designgenie Lidewij Edelkoort), eat less, pay more (zei Michael Pollan) en je bent er als consument blij mee. Prima - ik leef zo!
Daar moet een Nederlandse boer wat mee kunnen (moet nagerekend worden). En export, dat laten we gewoon over aan die andere Amerikanen (de majority van non-Pollans) en hun invloedssfeer. Maar wil de grachtengordel dat? En die heel gewone, lieve Margriet- en Libelle-lezers/essen)?
Dick, ik heb het helemaal niet over extensieve teelt. Ik heb het over (gewenst) extensief consumentengedrag.
En vreemd genoeg: het kleine dichtbevolkte Nederland is een EXPORTLAND van agrarische producten.
Maar op kaas en paprika na, niet van ongelooflijk lekkere producten. Misschien iets minder export, iets meer kwaliteit voor de thuismarkt die er iets meer geld voor geeft zodat de agrarier en ietsje vrolijker van wordt?
Wouter, prachtig, maar denk je echt dat we de wereld, cq. dit land kunnen voeden en de primaire voedselproducenten kunnen laten leven op basis van extensieve teelt (want daar hebben we het over)? Ik weet dat er bijv. Duitsers zijn die dat denken en met rekenvoorbeelden te vuur en te zwaard verdedigen.
Kweenie, ik heb de cijfers niet paraat. Het is nogal een excercitie en het vergt nogal wat expertise. Zijn er Wageningers die daar iets zinvols over kunnen zeggen?
Ik zou het overigens fantastisch vinden en denk dat er veel 'slimmer' nagedacht moet worden over natuurlijke cycli en een slimmer (lees: natuurlijk-technologisch) gebruik daarvan.
Joep ik snap je niet helemaal. Haring eten op de fiets gaat prima.
En er gaat enorm veel haring naar Afrika. Andere dan waar jij zin in hebt, geen Hollandse maatjes maar onbewerkte diepvries.