Poep is een prima bouwmateriaal, meldt Science Daily. Een team van Australische wetenschappers slaagde erin biosolids te verwerken in bakstenen.

Biosolids zijn de natuurlijke restproducten die overblijven bij de behandeling van het afvalwaterslib van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ze bestaan grotendeels uit onze poep en zijn in principe bruikbaar als mest en voor bouwmateriaal. Een groot deel van de biosolids wordt gerecycled, maar vermoedelijk 30% van ’s werelds biosolids verdwijnt naar de stort. Zonde van het landbeslag en slecht voor het milieu omdat open stortplaatsen beruchte bronnen van broeikasgassen zijn.

In Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Canada en Europa samen gaat het om zo’n 5 miljoen ton aan ongebruikte biosolids. Het onderzoek liet zien dat als de baksteenindustrie 15% aan biosolids toevoegt in gewone bakstenen, dat die hele 5 miljoen ton biosolids-afvalberg weggewerkt kan worden.

Dat scheelt niet alleen de nodige kleigrond als grondstof, maar is ook voordeliger voor de baksteenindustrie: de biosolids-baksteen is goedkoper en isoleert beter vergeleken met normale baksteen. De productie vereist bijna de helft minder energie bij een baksteen die voor kwart bestaat uit biosolids. Dat komt door de organische samenstelling van biosolids. Ook hout isoleert veel beter dan steen en beton vanwege zijn lage warmtegeleidingswaarde.

Helemaal nieuw is de ontdekking niet. Global Citizen bracht in 2016 een prachtige fotoreportage met heel oude huizen van poep.
ScienceDaily - From toilet to brickyard: Recycling biosolids to make sustainable bricks: Fired-clay bricks incorporating biosolids could be a sustainable solution for both the wastewater treatment and brickmaking industries
  • Deel
Druk af