Maar wat voor eitje is nou lekker? Is er wel verschil? Voor de lunch en - op aanraden van een goede vriend - gaan er hier soms dagelijks voor het ontbijt al twee gebakken eitjes doorheen. Ik koop tegenwoordig steevast 2 verschillende doosjes van ieder zes eitjes, bak ze in twee kleine pannetjes en vergelijk dan dagelijks twee eitjes. Van verse tot 'gewone' en van goedkoop gewoon tot duur biologisch-biodynamisch. Van extra omega-drie tot een ja-weet-ik-wat.
Hoe smaken ze? Zullen we eens een weekje eieren testen? Hier vertellen. En natuurlijk ook of een gebakken eitje - of desnoods twee - je 's ochtends zonder honger de lunch laat halen.
Ik kan alvast verklappen: het lekkerste eitje is niet noodzakelijk het duurst. Enne ... geen honger tot een uur of één.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Willem, je vroeg o.a. in hoeverre voer van belang is voor de omegaverhouding 3-6. Heb je hier iets aan? http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/05/pastured-eggs.html.
Zat me rot te zoeken waar Klootwijk nou zei van die eitjes met legdatum in de supermarkt, maar dat was hier verstopt achter een linkje! Anyway, vandaag in de appie stond ik me ook al rot te zoeken, had naar mijn idee alle soorten eitjes al minstens twee keer in mijn handen gehad toen ik opeens achterin het op een na onderste vak een voor mij onbekend doosje zag! Grijs, vierkant met 3x3=9 eitjes. Boereneieren. En ja hoor, een legdatum erop. Jottum!
Als de smaak van dierlijke producten nu echt zo los staat van het voer dat ze krijgen, zijn alle "beter leven" initiatieven alleen nog maar een kwestie van emotie. Als je de kip maar een goed leven heeft gehad. Terwijl we nog lang niet weten wat de kip, het varken, zelf wil.
Biologisch begint eindelijk steeds populairder te worden onder consumenten, maar bijna altijd met de reden: "tja, je proeft het gewoon, véél meer smaak."
Als we nog steeds niet weten wat een dier wil, wat het beste is voor een dier en de smaak is niet afhankelijk van voedsel, is in veel gevallen de oude vertrouwde bio-industrie dan niet het beste? Voordelig, uitstekend te controleren, stabiele kwaliteit van dier en product, enz.
Ik ben er nog niet uit. Zie ik iets over het hoofd, of is dit een rationale samenvatting van de te verwachten uitkomsten van Wageningen enz?
De kleur van de dooier interesseert me niets. Wel versheid, smaak en goede waarden van het ei als voedingsbron, m.a.w. dat erin zit wat er van oorsprong in hoort te zitten. Omega 3 is veel belangrijker dan omega 6.
Een ei kost niets meer tegenwoordig, mensen gooien eiwit gewoon weg als ze alleen een dooier nodig hebben. Het is sneu dat eieren zo weinig waardering oogsten dat consumenten de helft ervan gewoon weggooien omdat ze niet weten wat met die eiwitten te doen (de goeden niet te na gesproken). De hennen hebben in dat geval 50% voor niets gewerkt, de pluimveehouder ook.
Wat een verspilling.
't Gaat maar door over smaak en kleur. Leuk. Maar wat ik interressant vind, is dat wat ik ver hiervoor al poneerde: in hoeverre is voer van belang voor de omegaverhouding 3-6 van het ei? Is het inderdaad zo dat het voeren met granen meer 6, en het gras- en ander groeneten meet 3 tot gevolg heeft. Is dat ergens onderzocht en bekend? En als inderdaad het gebruik van gras, etc. van invloed is op de kwaliteit van het ei, dan hoeft Florine ook niet zo bang te zijn voor de inferieure kwaliteit van voer.