Causale verbanden
Er kunnen tot wel 1.000 verschillende types bacteriën en andere micro-organismen in het menselijk spijsverteringssysteem aanwezig zijn, die elk op de een of andere manier in het metabolisme een rol spelen. Het samenspel tussen micro-organismen, voedingsmiddelen, hun individuele 'gastheer' en niet te vergeten andere micro-organismen is uiterst complex. Welke causale verbanden er zijn en hoe die in elkaar steken is minstens zo complex. In een recent in Cell verschenen studie, tonen de wetenschappers aan dat hun model werkt.
Klinische uitkomsten bevestigen modelvoorspellingen
De onderzoekers bepaalden eerst het microbioom van iedere proefpersoon in hun groep van 45 patiënten met overgewicht. Ze maakten onderscheid naar een grote of juist een lage diversiteit van het microbioom. Daarna werden beide groepen 6 weken op een laag-calorisch dieet gezet. Ze vielen daarmee allemaal af, wat ook de bedoeling was. Bij de patiënten die een weinig divers microbioom hadden, daalde ook het niveau van verschillende biomarkers die over het algemeen op gezondheidsrisico's wijzen. Bij de patiënten met een grotere 'biodiversiteit' waren die gezondheidseffecten niet in dezelfde mate meetbaar. Dat was in lijn met de voorspellingen van het wiskundige model.
"We hebben onder meer kunnen aantonen dat de ingewanden van de proefpersonen met een minder gediversifieerd microbioom, als zij dit dieet volgen, minder aminozuren produceren. Dat verklaart hun verbeterde bloedwaarden", zegt onderzoeksleider Jens Nielsen op ScienceDaily.
Probiotica
Voor de korte termijn voorziet Karine Clement, coördinator van het Europese onderzoeksproject Metacardis, waar deze studie aan bijdraagt, dat het mogelijk moet zijn dieetaanbevelingen op te stellen op grond van iemands individuele microbioom. "Op de lange termijn kunnen we wellicht zelfs darmbacteriën toedienen aan patiënten bij wie het metabolisme verstoord is". In diezelfde gedachtengang voegt Jens Nielsen toe dat "de volgende generatie probiotica in de richting zal gaan van bacteriën die direct integreren met het bestaande darmmicrobioom en daar een blijvende verandering teweeg brengen."
Fotocredits: 'grafische weergave CASINO', Chalmers University of Technology
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zoals @Fred, @Frank en @Arnold zeggen; what else is new? En het gegeven als oorzaak neer zetten aan de hand van n wiskundigmodel wat gevoed wordt vanuit dat zelfde dogma.....???? Dat is van het ei naar de kip en terug. Of krom recht maken.
Hou n open Mind, wat je eet bepaalt je flora!
@ 3
microbioom heeft een redelijk "vaste component", reden waarom veranderingen door bijvoorbeeld het toedienen van prebiotica na ongeveer 10 dagen stoppen weer verdwijnen.
Microbioom heeft ook een variabele component ook wel "passing flora" genoemd die met name wordt beïnvloedt door wat wij eten.
Vezelrijk heeft daarop een gunstige invloed. Vezelarm een ongunstige en "inflammatoire" invloed
Dieetaanbevelingen? Fred heeft gelijk. Er is al zoveel zo lang 'bekend'. Prima dat de wetenschap hiervoor steeds meer bewijzen aandraagt. Een gevarieerd dieet geeft een gevarieerde darmflora. Rauwkost is de meest bepalende factor - op afstand gevolgd door gefermenteerde producten en bepaald fruit met veel anthocyanen/ sommige andere flavonolen/ voedingsvezels (die aanhechting en dominantie van rivaliserende pathogenen tegengaan). Een natuurlijke manier om een groot aantal diverse bacteriën te verkrijgen is volgens een eerdere draad hier Kefir. Veel meer dan (andere) yoghurt - die minder verschillende micro-organismen telt.
Het toedienen van slechts enkele bacteriesoorten staat haaks op de conclusie van dit artikel dat het de diversiteit is die telt (een ecosysteem in het klein). Permanente nesteling lijkt me moeilijk te bereiken - na bijv. een antibiotica kuur is de darmflora compleet verstoord. Een pathogenen infectie in de darmen kan hetzelfde bereiken.... Die hecht zich vaak ook in de darmwand.
En of 4 glazen wijn zo slecht is? Rode wijn bevat in ieder geval veel anthocyanen en resveratrol...
Dat een darmflora snel kan herstellen door veranderingen is aangetoond. Maar hoe (en of) dit te bereiken hangt helemaal af van de oorzaken van de flora-armoede. Naast genetische bepaling - die sterk kan verschillen.
Grote boosdoeners bij darmflora-aantasting zijn een verkeerde consumptie - met veel geraffineerde producten en toegevoegde suiker (en mogelijk andere toevoegingen), weinig beweging in de natuur (waar we veel 'goede' grondbacteriën inademen - en daarmee ook inslikken) en besmetting met (mogelijke) pathogenisch werkende zaken (niet alléén micro-organismen, en ook hier komt DNA bepaaldheid weer om de koek kijken).
ps
je stoelgang kan één indicator zijn: niet hard (of vloeibaar), twee maal per dag is ok (maar een slechte stoelgang kan andere oorzaken hebben).
Als we naar ons maag/darm systeem kijken en het proces daar plaats vind, wat overigens in de mond begint zien we een op een relatie met de processen in de bodem. Er zijn veel aanwijzingen dat we door het chemisch handelen de bodem processen behoorlijk aan het verknallen zijn. De resultaten daarvan worden we gewaar in de kwaliteit van ons voedsel. Door mij al meermalen aangehaald, maar ten stelligste ontkend door enkelen. In een lezing heb ik gesteld "alles aan de bodem misdaan is een misdaad tegen de mensen. En de aanhef van dit artikel Darmflora/stofwisseling borduurt men verder op een gegeven. We maken een vergissing door er vanuit te gaan dat het gegeven een oorzaak is, maar niets is minder waar, het is een gevolg. Als we dat nu eens gaan begrijpen, ook al past het enkele niet, geeft dat een heel ander licht op de zaak. En gaan we uit van oorzaak en gevolg, kunnen we er structureel iets aan doen. Kom me niet aan met kennis zegt, want laten we dan het kennis circuit maar eens beoordelen.
Zit niet juist daar de rol van Big Data? Je iPhone die allerlei lichaamsfuncties elk kwartier meet en online doorgeeft? Dan kun je - als dat ook bekend is - die gegevens leggen over je eet- en drinkgedrag. En eventuele andere factoren die in het veranderen van het microbioom een rol spelen.