Wetenschappers van de Zweedse Chalmers University of Technology ontwikkelden een mathematisch model waarmee ze konden voorspellen hoe de interacties tussen ons voedingspatroon, micro-organismen onderling en hun 'gastheer' zullen verlopen. Het model kreeg de naam CASINO (Community And Systems-level INteractive Optimization).

Causale verbanden
Er kunnen tot wel 1.000 verschillende types bacteriën en andere micro-organismen in het menselijk spijsverteringssysteem aanwezig zijn, die elk op de een of andere manier in het metabolisme een rol spelen. Het samenspel tussen micro-organismen, voedingsmiddelen, hun individuele 'gastheer' en niet te vergeten andere micro-organismen is uiterst complex. Welke causale verbanden er zijn en hoe die in elkaar steken is minstens zo complex. In een recent in Cell verschenen studie, tonen de wetenschappers aan dat hun model werkt.

Klinische uitkomsten bevestigen modelvoorspellingen
De onderzoekers bepaalden eerst het microbioom van iedere proefpersoon in hun groep van 45 patiënten met overgewicht. Ze maakten onderscheid naar een grote of juist een lage diversiteit van het microbioom. Daarna werden beide groepen 6 weken op een laag-calorisch dieet gezet. Ze vielen daarmee allemaal af, wat ook de bedoeling was. Bij de patiënten die een weinig divers microbioom hadden, daalde ook het niveau van verschillende biomarkers die over het algemeen op gezondheidsrisico's wijzen. Bij de patiënten met een grotere 'biodiversiteit' waren die gezondheidseffecten niet in dezelfde mate meetbaar. Dat was in lijn met de voorspellingen van het wiskundige model.

"We hebben onder meer kunnen aantonen dat de ingewanden van de proefpersonen met een minder gediversifieerd microbioom, als zij dit dieet volgen, minder aminozuren produceren. Dat verklaart hun verbeterde bloedwaarden", zegt onderzoeksleider Jens Nielsen op ScienceDaily.

Probiotica
Voor de korte termijn voorziet Karine Clement, coördinator van het Europese onderzoeksproject Metacardis, waar deze studie aan bijdraagt, dat het mogelijk moet zijn dieetaanbevelingen op te stellen op grond van iemands individuele microbioom. "Op de lange termijn kunnen we wellicht zelfs darmbacteriën toedienen aan patiënten bij wie het metabolisme verstoord is". In diezelfde gedachtengang voegt Jens Nielsen toe dat "de volgende generatie probiotica in de richting zal gaan van bacteriën die direct integreren met het bestaande darmmicrobioom en daar een blijvende verandering teweeg brengen."

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Fotocredits: 'grafische weergave CASINO', Chalmers University of Technology
Dit artikel afdrukken