Het grootste gevaar bij ernstige brandwonden is infectie. Behandelaars bestrijden dit risico met antibiotica, maar dat blijkt vaak weinig effectief. Een Brits onderzoeksteam onderzocht azijn als een mogelijk goedkoop en effectief alternatief. Ze constateerden dat azijn, zelfs in lichte concentraties, bacteriegroei afremt en zelfs bestaande bacteriekolonies aanpakt.

'Biofilm'
Brandwondinfecties zijn moeilijk te behandelen met antibiotica. De toegediende antibiotica bereiken de wond niet. Bovendien blijken de bacteriën die de infectie veroorzaken in toenemende mate resistent. Op de plaats van de infectie ontwikkelen de bacteriën zich tot zogeheten 'biofilms'. Het worden bacteriekolonies die een slijmerig laagje vormen dat zich lastig laat behandelen.

Historisch middel
Een Brits onderzoeksteam vermoedde dat azijnzuur een alternatief voor antibiotica zou kunnen zijn. Onderzoeksleider dr. Mark Webber van de University of Birmingham zegt op Science Daily: "Azijnzuur, of beter gezegd, azijn, is de afgelopen 6.000 jaar incidenteel gebruikt als medicijn. Zo werd het succesvol toegepast bij de pest, oor-, long- en urineweginfecties. Dus in die zin is het een welbekend antibacterieel middel dat af en toe ook klinisch toegepast wordt."

Het team onderzocht de ontsmettende werking van azijn op 29 pathogenen die vaak voorkomen bij brandwonden. De onderzoekers bleken met azijnzuur in hele lage concentraties (0,16 - 0,3%) de groei van alle bacteriesoorten af te kunnen remmen. Ook verminderden ze de vorming van biofilms en bleek een 3 uur blootstelling aan azijn voldoende om bestaande biofilms af te breken.

De resultaten van het onderzoek zijn te lezen op PLOS One.

Aangezien het om laboratoriumonderzoek ging, is de volgende stap een test van azijndressings op patiënten. De onderzoekers raden thuisgebruik van azijn bij brandwonden vooralsnog af.

Fotocredits: 'Vinegar', Chris Martin
Dit artikel afdrukken