Goedkope kweekvis uit Azië is een geduchte concurrent voor vis van Nederlandse bodem. Het aantal kwekerijen in ons land is inmiddels gehalveerd en innovaties blijven achter.
Nederlandse kwekerijen klagen over de goedkope import. Bij consumenten populaire vissoorten als pangasius en tilapia worden van uit Azië in containers tegelijk ingevoerd en verdringen de Nederlandse kweek. De helft van de kwekerijen in ons land heeft de afgelopen jaren de handdoek in de ring moeten gooien. De productie van vis in Azië is omstreden. Milieuverontreiniging, medicijngebruik en weinig aandacht voor het welzijn van de dieren maken de sector een stuk minder duurzaam dan die in Nederland.
bron: Trouw met dank aan levensmiddelenkrant.nl
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
herstel, Most Favoured Nation.
MFN duty, waarbij MFN staat voor Most Favorit Country en duty zowel invoer als uitvoerheffing. Help??
Huib ik kijk wel eens bij de EU. Tamelijk eenvoudig te vinden die heffingen. Maar wanneer ik wat gevonden heb snap ik het bijna nooit helemaal.
Iemand die hier thuis is?
Bijvoorbeeld:
Country : Ghana
Date : 06-11-2009
Code Product description
02 Meat and edible meat offal
0209 PIG FAT, FREE OF LEAN MEAT AND POULTRY FAT, NOT RENDERED, OR OTHERWISE EXTRACTED, FRESH, CHILLED, FROZEN, SALTED, IN BRINE, DRIED OR SMOKED:
0209.00.00.00 - Pig fat, free of lean meat and poultry fat, not rendered, or otherwise extracted, fresh, chilled, frozen, salted, in brine, dried or smoked
Duty measures
Origin Tariff
MFN duty 20%
Ik lees dus 20%, maar is het werkelijk dat percentage. Twijfel overheerst.
Wellicht weten anderen meer exact hoe het zit, maar volgens mij is het zo dat er inderdaad geen subsidie zit op varkens- en kippenvlees. Zoals Paul zegt is er wel een roep om exportsteun. Op de site van het BelgischeBoer&Tuinder; staan geregeld oproepen daarvoor. Boodschap: de prijzen voor varkensvlees zijn zo oneerlijk laag dat we recht hebben op exportsubsidies. Hoe absurd kun je zijn?
Wel is er iets anders aan de hand: er zijn importheffingen voor varkensvlees (ook voor kip?). Hierdoor is de prijs die boeren hier krijgen hoger dan op de wereldmarkt. Export van varkensvlees is niet interessant (door het ontbreken van exportsubsidies). Maar in Europa zijn bepaalde onderdelen wel in trek, zoals kipfilet, maar andere niet, m.n. kippenvleugels en varkensoren en -poten. Omdat consumenten meer over hebben voor de edele delen (kruissubsidiëring) kan de rest wel voor wereldmarktprijzen geëxporteerd worden. In Afrika is er geen prijsverschil tussen duur en goedkopere onderdelen van kippen/varkens. Wat verder meespeelt is dat Afrikaanse landen "dringend wordt geadviseerd" om geen importbelemmeringen in te stellen. Er moet immers ook een landenrapport worden opgesteld dat weer een rol speelt bij de vraag of er van het IMF kan worden geleend. Een hele nuancering van de gangbare gedachte dat regeringen van arme landen hun landbouw zo maar verwaarlozen.
Gevolg is "grote schade+klein voordeel". Dwz in landen als Kameroen en Ghana wordt een bloeiende sector om zeep geholpen, en voor boeren hier wordt de prijs van een varken een miniem bedrag hoger. Want wat brengt dat nu op die export van varkenspoten, -oren en kippenvleugels. Zie ook deze link
@Wout Kranenburg. Met rozen uit Kenya, gekweekt door Nederlandse rozenkwekers heb ik iets minder moeite omdat het veel werkgelegeheid verschaft in Kenya. Ooit zag ik daar een TV-programma over (alweer een) waarop te zien was dat die Nederlandse investeerders ook zorgden voor schooltjes voor de kinderen, waarschijnlijk ook een kerkje (heb ik denkelijk verdrongen) en nog zo wat faciliteiten voor de zwarte gemeenschap die in die kwekerijen waren tewerkgesteld. Nieuw soort kolonialisme. Ik zou dus ook minder moeite hebben met Nederlandse pluimveehouders die in Kenya kippen gingen fokken zodat de bevolking er werk vond. Hoe het zit met kostprijs daar en hier daar heb ik even geen tijd voor om dat uit te zoeken, maar als rozen renderen dan misschien kippen ook. Wie legt mijn redenatie om?