marlous maring
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Er wordt hier heel wat theoretisch in de lucht gefietst over 'duurzaamheid'. Nu eens een heel concrete vraag: moet Nederland of Europa de import van 'verre vis' door bijv. importheffingen tegengaan, omdat die veel beter van dichtbij zou kunnen komen?

Goedkope kweekvis uit Azië is een geduchte concurrent voor vis van Nederlandse bodem. Het aantal kwekerijen in ons land is inmiddels gehalveerd en innovaties blijven achter.

Nederlandse kwekerijen klagen over de goedkope import. Bij consumenten populaire vissoorten als pangasius en tilapia worden van uit Azië in containers tegelijk ingevoerd en verdringen de Nederlandse kweek. De helft van de kwekerijen in ons land heeft de afgelopen jaren de handdoek in de ring moeten gooien. De productie van vis in Azië is omstreden. Milieuverontreiniging, medicijngebruik en weinig aandacht voor het welzijn van de dieren maken de sector een stuk minder duurzaam dan die in Nederland.De sector in ons land klaagt dan ook dat innovaties, zoals een ‘diervriendelijk’ verdovingsapparaat, door het verdwijnen van viskwekerijen niet van de grond komen. Volgens Hans van de Vis, verdovingsexpert bij het visserijinstituut Imares van Wageningen Universiteit is de ontwikkeling van een dergelijk apparaat wel al vergevorderd.


bron: Trouw met dank aan levensmiddelenkrant.nl
Dit artikel afdrukken