Onderzoekers van de afdeling microbiologie van de Universiteit van Birmingham wilden in kaart brengen hoe vies het interieur van een auto is. En dan bedoelden ze niet vervuild met papieren zakdoekjes, chocoladereep-verpakkingen of moddersporen, maar met al dan niet ziekteverwekkende bacteriën en schimmels, die je met het blote oog niet kunt zien. Ze namen monsters in 20 auto's: van de vloermat bij de chauffeur, op de handgrepen, het stuur, de versnellingspook, de al dan niet aanwezige kinderstoeltjes en de kofferbak - en vervolgens in de huizen van de onderzochte auto's.

Honderden en duizenden bacteriën per vierkante centimeter
Het resultaat? Auto's zijn nog viezer dan we denken. Op de vloermat bij de chauffeur en in de kofferbak komen duizenden bacteriën en schimmels per vierkante centimeter voor. Op de kinderstoeltjes zit echter nog veel verontrustender materiaal: per vierkante centimeter meer dan honderd bacteriën en meer dan honderd schimmelsporen - dat is twee keer zoveel als op de WC-brillen in de huizen werd aangetroffen. Bij een eenvoudige analyse naar de exacte bacterie- en schimmelsoorten troffen de onderzoekers salmonella aan, E.coli en Staphylococcus Aureus - en besmettingen met darmbacteriën, bijvoorbeeld op de handgrepen.

Schoonmaken
Volgens het rapport maakt 1 op de 5 automobilisten zijn auto maar eens per jaar schoon. "Deze bacteriën kunnen zich gemakkelijk ontwikkelen in een auto die niet vaak schoongemaakt wordt, vooral als de bestuurder er afval in laat slingeren of er in eet", zegt dr. Anne-Marie Krachler van de Universiteit. Over het algemeen hoeven we ons er geen zorgen over te maken, het merendeel van de aangetroffen micro-organismen komt gewoon overal om ons heen voor. Maar voor mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen ze wel degelijk gevaar opleveren, benadrukt Le Figaro.
Dit artikel afdrukken