Deze week verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een artikel over het langjarig onderzoek door GGD Haaglanden, TNO en het Leidse UMC naar het gewicht van 70.000 Haagse kinderen.

Uit de cijfers blijkt dat tussen 1999 en 2012 (het laatste meetmoment) het aantal te zware autochtone kinderen van 13 naar 11% gedaald is. Het percentage kinderen met obesitas daalde van 3 naar 1,8%. De Haagse kinderen zijn 'opvallend snel dunner geworden', schrijft Trouw: in 2009 bleek het overgewichtspercentage bij autochtone kinderen in heel Nederland nog op 14% te liggen. De onderzoekers vermoeden dat 'alarmerende berichten over dikke kinderen in de grote steden' in Den Haag veel impact hebben gehad en dat de combinatie met andere acties 'effectief uitgepakt' heeft voor de autochtone kinderen.

Bij kinderen van allochtone afkomst is de trendbreuk niet geconstateerd. Turkse kinderen blijken zelfs steeds zwaarder te worden: het percentage kinderen met overgewicht steeg in de onderzoeksperiode van 25 naar 32%. Marokkaanse en Surinaams-Hindoestaanse kinderen bleven op hetzelfde overgewichtspercentage steken: 23 respectievelijk 17% is te zwaar.
Dit artikel afdrukken