Wetenschappers in Australië willen de rundvee- en schapenstapel van het land vervangen door kangoeroes. Zij denken daarmee de uitstoot van broeikasgassen sterk te verminderen.
Zij schrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Conservation Letters dat de kangoeroe veel minder methaan produceert dan koeien en schapen. Volgens berekeningen zijn runderen en schapen samen goed voor 11 procent van alle methaanemissies van Australië.

De studie gaat ervan uit dat de kangoeroestapel de komende 12 jaar moet worden uitgebreid naar 175 miljoen stuks, ten koste van koeien en schapen. Dat zou de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen in Australië met 3 procent verminderen. Nu zijn er zo'n 30 miljoen kangoeroes 'down under'. De wetenschappers voorzien meer voordelen: bodemberscherming, vegetatie die beter bestand is tegen droogte en beter waterkwaliteit.

De dierenbescherming in Australië noemt het plan onzinnig. Volgens de organisatie zou meer dan 500 keer de huidige populatie kangoeroes gedood moeten worden om dezelfde vleesproductie als nu te realiseren. De dierenbescherming wijst erop dat het slecht gaat met de kangoeroe. Als gevolg van jarenlange droogte is het aantal kangoeroes nog nooit zo laag als nu geweest.


Bron: AGD, 11/8/2008

In Nederland zet de PvdD aan tot het denken waaruit dit soort uitvindingen resulteert. Down under is de dierenbescherming tegen. Waar is de consistentie in het denken?

Dit artikel afdrukken