De National Heart Foundation of Australia spoort Australiërs aan niet mee te gaan in de hypes van allerlei 'mode-diëten' waarbij je bepaalde voedingsmiddelen niet meer mag eten. Dat geldt ook voor het 'paleo-dieet', schrijft AFN.
Officiële voedingsrichtlijnen te weinig opgevolgd
Blijkbaar is de Australische Hartstichting er achter gekomen dat meer en meer mensen 'paleo' gaan eten. Daar is de Heart Foundation geen voorstander van, vooral niet voor mensen met een hartprobleem. Volgens de Heart Foundation zet een paleodieet mensen aan tot: 'vermijden van koolhydraten en eten van veel vlees en verzadigde vetten'. Hoewel een paleo-dieet zeker gezonde elementen bevat, zoals het minderen van de zoutinname en eten van veel groenten, fruit, noten en vis, sluit het andere gezonde voedingsmiddelen uit. Je kunt je maar beter aan de officiële voedingsrichtlijnen houden, klinkt het verrassend ouderwets. Dat doen namelijk nog maar weinig Australiërs.
'Crash-, hype- of modediëten'
Mary Barry, voorzitter van de Heart Foundation, zegt op AFN dat paleo-diëten "belangrijke onderdelen van een gezond voedingspatroon onnodig uitsluiten, zoals volkoren producten, fruit en melk, kaas en yoghurt, die wel in de officiële Australische Voedingsrichtlijnen opgenomen zijn". De Heart Foundation is volgens haar geen voorstander is van welk 'mode-, hype- of crash-dieet dan ook'.
Om gezond te blijven moeten Australiërs vooral gevarieerd eten en genoeg bewegen. "Op dit moment houden veel Australiërs zich niet aan een voedingspatroon dat volgens de nationale richtlijnen hoogwaardig mag heten. De recente Australian Health Survey vond dat meer Australiërs dagelijks een koekje eten dan dat er fruit eten. Een derde van hun energie-inname halen Australiërs uit eten met een oranje 'stoplichtcode', of wel 'af-en-toe' te eten producten." Maar liefst 70% van de Australiërs eet dagelijks koekjes en snoep, terwijl maar 7% genoeg groenten en fruit binnenkrijgt.
"Met het oog op deze dramatische cijfers moet de focus er op gericht zijn dat meer mensen zich aan de voedingsrichtlijnen gaan houden. Het demoniseren van koolhydraten of granen helpt daarbij niet. [..] Dat gaat er alleen maar voor zorgen dat mensen te weinig vitale nutriënten binnenkrijgen, en brengt verwarring met zich mee in een wereld die toch al overloopt van de gehypte diëten en lege beloftes van snel gewichtsverlies".
Eet gevarieerd, beweeg en andere aanbevelingen
De Heart Foundation houdt daarom vast aan het aloude voedingsadvies: eet gevarieerd en beweeg. Daarbij geeft het de volgende aanbevelingen mee:
- Kies voor plantaardig voedsel, groenten, fruit, peulvruchten en ongezouten rauwe noten
- Gebruik volkorenproducten: brood, pasta, ontbijtgranen, rijst en andere granen
- Eet matige hoeveelheden vlees, gevogelte zonder vel en halfvolle of magere zuivelproducten
- Twee of drie keer per week vette vis op het menu
- Gebruik goede vetten (avocado, noten, plantaardige oliën)
- Drink vooral water
- Vermijd of beperk afhaaleten (van pizza tot hot chips) tot minder dan 1 keer per week
- Vermijd of beperk suikerrijke, vette en zoute snacks tot minder dan 1 keer per week.
Fotocredits: 'Koala Cookies', Nina Matthews Photography
Dit artikel afdrukken
Officiële voedingsrichtlijnen te weinig opgevolgd
Blijkbaar is de Australische Hartstichting er achter gekomen dat meer en meer mensen 'paleo' gaan eten. Daar is de Heart Foundation geen voorstander van, vooral niet voor mensen met een hartprobleem. Volgens de Heart Foundation zet een paleodieet mensen aan tot: 'vermijden van koolhydraten en eten van veel vlees en verzadigde vetten'. Hoewel een paleo-dieet zeker gezonde elementen bevat, zoals het minderen van de zoutinname en eten van veel groenten, fruit, noten en vis, sluit het andere gezonde voedingsmiddelen uit. Je kunt je maar beter aan de officiële voedingsrichtlijnen houden, klinkt het verrassend ouderwets. Dat doen namelijk nog maar weinig Australiërs.
'Crash-, hype- of modediëten'
Mary Barry, voorzitter van de Heart Foundation, zegt op AFN dat paleo-diëten "belangrijke onderdelen van een gezond voedingspatroon onnodig uitsluiten, zoals volkoren producten, fruit en melk, kaas en yoghurt, die wel in de officiële Australische Voedingsrichtlijnen opgenomen zijn". De Heart Foundation is volgens haar geen voorstander is van welk 'mode-, hype- of crash-dieet dan ook'.
Om gezond te blijven moeten Australiërs vooral gevarieerd eten en genoeg bewegen. "Op dit moment houden veel Australiërs zich niet aan een voedingspatroon dat volgens de nationale richtlijnen hoogwaardig mag heten. De recente Australian Health Survey vond dat meer Australiërs dagelijks een koekje eten dan dat er fruit eten. Een derde van hun energie-inname halen Australiërs uit eten met een oranje 'stoplichtcode', of wel 'af-en-toe' te eten producten." Maar liefst 70% van de Australiërs eet dagelijks koekjes en snoep, terwijl maar 7% genoeg groenten en fruit binnenkrijgt.
"Met het oog op deze dramatische cijfers moet de focus er op gericht zijn dat meer mensen zich aan de voedingsrichtlijnen gaan houden. Het demoniseren van koolhydraten of granen helpt daarbij niet. [..] Dat gaat er alleen maar voor zorgen dat mensen te weinig vitale nutriënten binnenkrijgen, en brengt verwarring met zich mee in een wereld die toch al overloopt van de gehypte diëten en lege beloftes van snel gewichtsverlies".
Eet gevarieerd, beweeg en andere aanbevelingen
De Heart Foundation houdt daarom vast aan het aloude voedingsadvies: eet gevarieerd en beweeg. Daarbij geeft het de volgende aanbevelingen mee:
- Kies voor plantaardig voedsel, groenten, fruit, peulvruchten en ongezouten rauwe noten
- Gebruik volkorenproducten: brood, pasta, ontbijtgranen, rijst en andere granen
- Eet matige hoeveelheden vlees, gevogelte zonder vel en halfvolle of magere zuivelproducten
- Twee of drie keer per week vette vis op het menu
- Gebruik goede vetten (avocado, noten, plantaardige oliën)
- Drink vooral water
- Vermijd of beperk afhaaleten (van pizza tot hot chips) tot minder dan 1 keer per week
- Vermijd of beperk suikerrijke, vette en zoute snacks tot minder dan 1 keer per week.
Fotocredits: 'Koala Cookies', Nina Matthews Photography
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Guido, #82. Ik denk dat we langs elkaar heen praten. Voor mij is beperkte beschikbaarheid van suikers (niet: koolhydraten) in de oertijd een gegeven. Die beperkte beschikbaarheid heeft 2 evolutionaire consequenties
-er was geen evolutionaire druk om een 'genoeg signaal' te ontwikkelen (voor vet was dit noodzakelijk om overeten te voorkomen)
-zoet vormde een signaal dat wees op voedingswaarde (met name ook micronutrienten). Veel waardevolle voedingsmiddelen (moedermelk, fruit, volgens jou eigen link ook vlees) zijn licht-zoet.
Vet is geen superstimulus, omdat er een negatieve feedbackloop is ontwikkeld; van veel vet raken we verzadigd. Zetmeel is iig een mindere superstimulus dan zoet. Op zoet zit gene rem, dat is het wezen van een superstimulus.
@Martijn, #79
De superstimulus = an exaggerated version of a stimulus to which there is an existing response tendency, or any stimulus that elicits a response more strongly than the stimulus for which it evolved.
Waarom zou dit wel gelden voor suiker, maar niet voor vet? En hoe past graan in dit verhaal? Het lijkt er niet op dat de theorie is gestoeld op beperkte beschikbaarheid maar meer op overstimulatie voor factoren die belangrijk zijn in evolutionaire context.
"Ik denk dat simpeler verklaring is dat juist (snelle) koolhydraten van nature maar beperkt beschikbaar zijn."
Ik denk ook dat ze beperkt beschikbaar waren, maar zie alleen de verklaring van overeten niet. Wat is het belang van beperkte beschikbaarheid in een omgeving waar vetten en eiwitten ruim voorhanden zijn? Wat is de rol van koolhydraten in deze context?
In afwezigheid van ruim aanbod vetten/eiwitten, zouden koolhydraten dus wel eens een voorname rol kunnen spelen.
Ik heb Deirdre Barretts boek niet gelezen, maar junk food is geen overdreven versie van het eten waarop we geevolueerd zijn: grain-fed beef is dat wel.
@Guido, #79. Mbt 'Paul Jaminet heeft een andere theorie: zoet doet ons vlees herkennen.'
Dat zou kunnen, en dat verandert niet zoveel aan de grote lijn: Suiker is een superstimulus. Je verklaring 'koolhydraten het signaal voor het lichaam zijn dat vet en eiwit niet beschikbaar zijn' lijkt me nodeloos ingewikkeld; ik denk dat simpeler verklaring is dat juist (snelle) koolhydraten van nature maar beperkt beschikbaar zijn. Je opmerking dat je niet kunt overeten op vet en eiwit daarentegen lijkt me precies de kern. dat laatste verklaart ook waarom kunnen leren te gruwen van randjes vet -er is een signaal dat er 'genoeg vet' is, maar geen signaal voor 'genoeg koolhydraten'.
""Geheel on topic (zeker waar het om koolhydraten gaat) zijn die halsbandparkieten: die schijnen hier geen zonnebloempitten en mais te eten. In Azië doen ze dat wel. In een Hollandse volière ook. Maar op het Nederlandse platteland schijnen ze een voorkeur te hebben voor zoete koolhydraten: fruit.""
Tenzij je van die bolletjes, netjes enz voor de vogels ophangt, dan komen ze weer wel van al die zaadjes snoepen, hebben mijn ouders gehad toen ze voor de mezen enzo van die dingen ophingen, op het laatst zaten er wel 20 van die parkieten, nooit meer spul opgehangen, want de rest van de vogels kwam haast niet meer.
Zé, je hebt misschien geen goed opvoeding gehad?! Wij mochten alleen arve (planten van het geslacht stellaria) in de kippe(n)ren gooien. Boeren is en kwestie van opvoeding en heus het ging ook wel eens een beetje mis. Lachen was het in jenever gedrenkte mais in de ren gooien.
Of praat ik nu mijn mond voorbij en is dit dierenmishandeling?! Hoa!