Verbaasd omdat het maar niet beter ging met hun aan coeliakie (glutenintolerantie) lijdende patiënten, ondanks een strikt glutenvrij dieet, gingen Australische medici op onderzoek uit. Ze onderzochten de gerechten van 127 willekeurig gekozen restaurants in Melbourne. In maar liefst 9% van de 158 als 'glutenvrij' geserveerde gerechten bleken aantoonbare hoeveelheden gluten aanwezig.
Coeliakie is een auto-immuunziekte, waarbij de darmen gluten (een groep eiwitten) zien als indringers en aanvallen, met ernstige gezondheidseffecten tot gevolg. De enige remedie is een levenslang strikt glutenvrij dieet, ook als je uit eten gaat. In Australië blijkt bijscholing nodig over wat echt glutenvrij is en hoe je dat klaarmaakt. "Veel personeel dacht bijvoorbeeld dat spelt glutenvrij was, mogelijk omdat dit vaak wordt gepromoot als alternatief voor tarwe”, vertelt onderzoeker Jason Tye-Din. Maar 10% van de horecamedewerkers was op de hoogte van wat volgens de Food Standards Australia New Zealand glutenvrij is.
AFN - Nearly 10% of 'gluten-free' restaurant dishes contain gluten, Melbourne study finds | Australian Food News
Coeliakie is een auto-immuunziekte, waarbij de darmen gluten (een groep eiwitten) zien als indringers en aanvallen, met ernstige gezondheidseffecten tot gevolg. De enige remedie is een levenslang strikt glutenvrij dieet, ook als je uit eten gaat. In Australië blijkt bijscholing nodig over wat echt glutenvrij is en hoe je dat klaarmaakt. "Veel personeel dacht bijvoorbeeld dat spelt glutenvrij was, mogelijk omdat dit vaak wordt gepromoot als alternatief voor tarwe”, vertelt onderzoeker Jason Tye-Din. Maar 10% van de horecamedewerkers was op de hoogte van wat volgens de Food Standards Australia New Zealand glutenvrij is.
Dat doen ze in Australië ook, maar allergeenvrij koken betekent ook dat je op kruisbesmetting let. En dat misverstand over spelt bestaat ook in NL, zo staan speltproducten gewoon in het glutenvrije vak van de appie. Zo'n allergenenkaart is leuk voor de bewustwording van de horeca (nou ja, hoe vaak ik niet meemaak dat een blije serveerster verteld dat ze een allergenenkaart hebben en we dus rustig kunnen komen....moeten we samen concluderen dat overal gluten inzit. Een allergenenkaart hebben is dus niet genoeg...). Uit eten met allergie of intolerantie blijft een hachelijke onderneming. Het komt er op neer dat je een risico neemt. Ik probeer daar op zijn best een gecalculeerd risico van te maken. Helaas: pas geleden nog gegeten bij een goed restaurant, waren op de hoogte, gingen er prudent mee om. Toch om 1 uur 's-nachts al mijn eten weer uitgebraakt.
Bij een Chinees restaurant in Franeker staat op de kaart een afbeelding van/tekst met de producten waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Bij ieder gerecht staat dan welke van die producten in een gerecht aanwezig zijn. Het gaat verder dan alleen gluten, want ook dingen als: weekdier, schaaldier, zwaveldioxide, ei, pinda, soja, selderij, melk. Op deze manier voorkomen ze dat klanten afhankelijk zijn van de wel of niet aanwezige kennis bij het bedienend personeel.