Volgens Morrison is de verkoop mogelijk in strijd met het nationaal belang vanwege de omvang en betekenis van de S. Kidman & Co. veeboerderijen. Eigendom van landbouwgrond is een gevoelig onderwerp in Australië.

Vorige week was een Chinees-Australisch consortium onder leiding van Shanghai Pengzin Group overeengekomen om 80% van S. Kidman & Co., de grootste boerderij ter wereld, te kopen voor meer dan $283 miljoen. De 10 ranches bestrijken een oppervlakte van 101.411 km2, tweeënhalf keer zo groot als Nederland. Het veebedrijf is in 1899 opgericht en nog steeds in handen van nazaten van de oorspronkelijke eigenaar.

Voor de tweede keer in een half jaar tijd ligt de Australische overheid dwars. In november werd de verkoop aan Chinezen ook al tegengehouden. Een van de ranches zou te dicht bij een terrein liggen waar wapens worden getest. Deze ranch is nu buiten de koop gehouden. De Chinezen hebben tot dinsdag te tijd met een antwoord te komen.

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken