Australië maakt zich zorgen over de foodmilescampagne in Europa. Landbouwminister Tony Burke noemt foodmiles een vorm van protectionisme.

In 2006 noemde de Nieuw-Zeelandse minister van landbouw Jim Sutton foodmiles ook al een vorm van protectionisme.

Volgens Australische media hekelde Burke tijdens een bijeenkomst van de Australian Food and Grocery Council de Europese food miles campagne. Zo'n officiële centrale foodmiles campagne is er echter niet in de EU.

Vrees gerechtvaardigd
Wel zijn de Groenen in het Europees Parlement voor korte transporten en lokale producten. Ook zijn er in lidstaten nationale initiatieven, zoals 'Local food is miles better' in Groot-Brittannië. Toch is de vrees in Australië en ook in Nieuw-Zeeland dat producenten slachtoffer worden van de foodmiles gerechtvaardigd.

Door het transport naar de EU lijkt de CO2-uitstoot door Australische en Nieuw-Zeelandse producenten immers veel hoger dan van producenten in de EU zelf.

Geen benul Burke bestrijdt dat. 'Als je een product per vrachtauto van het ene uiteinde van Europa naar het andere brengt, is de totale emissie van kooldioxide hoger dan wanneer je het verscheept vanuit Australië', zo zegt hij in de krant the Australian.

Gelukkig voor de producenten 'Down Under' hebben consumenten in de EU vaak geen idee van wat duurzaam nou precies is, zo blijkt uit recent Brits onderzoek.


Bron: EVMI
Dit artikel afdrukken