Zwavelzuur
Het is niet de geur van een ui die je aan het huilen maakt. Als je je mes in een ui zet, maak je de cellen in de ui kapot. Hierdoor komen er enzymen vrij waarvan een aantal met elkaar reageren tot een gas. Als dit gas met water in contact komt reageert het tot onder andere zwavelzuur. Gebeurt dit in je ogen, dan beginnen deze te tranen om
het zwavelzuur te neutraliseren.
Er zijn veel wetenschappelijke studies verricht op zoek naar de ‘traanloze ui’. Wetenschappers dachten in eerste instantie dat het enzym allinase verantwoordelijk was voor de productie van het tranentrekkende gas. Maar met het uitschakelen van dit enzym verdween ook de karakteristieke uiensmaak. In 2002 ontdekte de Japanner Shinsuke Imai dat er een tweede enzym in het spel is: LF-synthase ('huilfactor-synthase'). In een Nieuw-Zeelands laboratorium ontwikkelden wetenschappers in 2008 een ‘traanloze ui’.
Gewoon telen en proeven
Maar dat is niet de aanpak die uienteler Alastair Findlay heeft gevolgd. Hij teelde 20 jaar lang allerlei uivariëteiten en proefde per seizoen wel 400 tot 500 bollen tot hij een zoete, weinig-tranen veroorzaakte rode ui had ontwikkeld. Waarom een zoete? Zoete uien hebben een hoger suikergehalte en bevatten minder van een aantal van de voor de tranen verantwoordelijke enzymen. Bovendien blijken Britten, net als Amerikanen, een zoetere smaak lekkerder te vinden.
Tips tegen tranen
Tips voor gewone uien
Een paar tips van Oma weet raad voor degenen die zich nog moeten behelpen met gewone, scherpe, uien. Snijdt de ui onder de lopende kraan (niet echt milieuvriendelijk), of leg de ui even in de koelkast of diepvries. De reactie gaat dan langzamer en er komt minder gas vrij. Je kunt het gas natuurlijk ook tegenhouden met een duikbril, effectief maar niet charmant. Contactlenzen zijn overigens ook uiterst effectief. Snijd je ui in ieder geval met een scherp mes.
Fotocredits: Ben30
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Inderdaad watjes Astrid.
En het zal de verkoop niet baten. Want ondanks het 'veredelen' blijft de groenten- en fruitconsumptie dalen. Als we Jaap Seidell mogen geloven dan haalt slechts 1% van de mannen tussen 15 en 25 de - veel te lage - richtlijn van twee ons groenten en twee stuks fruit per dag.
Nou nee, geef mij maar de echte rode ui, lekker scherp zoals het hoort, dan maar tranen, die neem ik wel even voor lief, maar dan weet ik wel dat ik iets echts eet en geen zoete bagger. Als ik ze zoet wil hebben doe ik er zelf wel een beetje suiker of honing bij tijdens het bakken. De mensen worden steeds grotere watjes.
Fantastisch. Weer een natuurlijk element uit het voedsel geëlimineerd.
Ik dacht dat alleen kleuters van vijf een probleem met uien hadden...