Het kostte twintig jaar. Maar nu ligt hij dan in de Britse supermarkten: een ui waar je niet van gaat huilen. Afgelopen weekend legde de Britse supermarktketen Asda 40 ton van de eerste, in Engeland geproduceerde, zoete rode ui in de schappen. De nieuwe zoete rode ui is minder scherp dan de gemiddelde ui, waardoor hij minder tranen trekt. Ook is hij milder, sappiger en crunchier dan de standaard rode ui, zodat je minder last krijgt van de typische uienadem.

Zwavelzuur
Het is niet de geur van een ui die je aan het huilen maakt. Als je je mes in een ui zet, maak je de cellen in de ui kapot. Hierdoor komen er enzymen vrij waarvan een aantal met elkaar reageren tot een gas. Als dit gas met water in contact komt reageert het tot onder andere zwavelzuur. Gebeurt dit in je ogen, dan beginnen deze te tranen om
het zwavelzuur te neutraliseren.

Er zijn veel wetenschappelijke studies verricht op zoek naar de ‘traanloze ui’. Wetenschappers dachten in eerste instantie dat het enzym allinase verantwoordelijk was voor de productie van het tranentrekkende gas. Maar met het uitschakelen van dit enzym verdween ook de karakteristieke uiensmaak. In 2002 ontdekte de Japanner Shinsuke Imai dat er een tweede enzym in het spel is: LF-synthase ('huilfactor-synthase'). In een Nieuw-Zeelands laboratorium ontwikkelden wetenschappers in 2008 een ‘traanloze ui’.

Gewoon telen en proeven
Maar dat is niet de aanpak die uienteler Alastair Findlay heeft gevolgd. Hij teelde 20 jaar lang allerlei uivariëteiten en proefde per seizoen wel 400 tot 500 bollen tot hij een zoete, weinig-tranen veroorzaakte rode ui had ontwikkeld. Waarom een zoete? Zoete uien hebben een hoger suikergehalte en bevatten minder van een aantal van de voor de tranen verantwoordelijke enzymen. Bovendien blijken Britten, net als Amerikanen, een zoetere smaak lekkerder te vinden.
Tips tegen tranen

Tips voor gewone uien
Een paar tips van Oma weet raad voor degenen die zich nog moeten behelpen met gewone, scherpe, uien. Snijdt de ui onder de lopende kraan (niet echt milieuvriendelijk), of leg de ui even in de koelkast of diepvries. De reactie gaat dan langzamer en er komt minder gas vrij. Je kunt het gas natuurlijk ook tegenhouden met een duikbril, effectief maar niet charmant. Contactlenzen zijn overigens ook uiterst effectief. Snijd je ui in ieder geval met een scherp mes.

Fotocredits: Ben30
Dit artikel afdrukken