Quint duidt de resultaten van het onderzoek als een kentering in het medisch denken over solidariteit in de vorm van gelijke behandeling in de zorg.

Website SKIPR schrijft over het onderzoek:

Twee op de vijf huisartsen vindt dat obese patiënten met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie mogen betalen dan patiënten met een gezondere leefstijl. Van de medisch specialisten vindt bijna de helft dit. En niet-rokende longpatiënten zouden voorrang moeten (kunnen) krijgen bij het inplannen van afspraken, met het oog op de stijgende zorgkosten. Dat zeggen de artsen desgevraagd.

KNMG stelt in Arts en Auto dat een ongezonde leefstijl krachtig aangepakt moet worden, maar niet via premiedifferentiatie. “Zo’n oplossing tast de solidariteit en toegankelijkheid aan van ons zorgstelsel”, meldt een KNMG-woordvoerder. “Het is bovendien onwaarschijnlijk dat een premiemaatregel een ongezonde leefstijl kan voorkomen. De KNMG pleit voor prikkels die gezond gedrag bevorderen, gericht op het individu én zijn omgeving.”


De meerderheid van de artsen is nog steeds tegen de gedachte dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van welvaartsziekten. De acceptatie van het ook door de Nederlandse overheid bevorderde beeld dat mensen zelf verantwoordelijk zijn rukt echter nadrukkelijk op.

Fotocredits: didby graham
Dit artikel afdrukken