Ondervoeding door een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen is een ernstig, maar onderschat probleem. Nieuw onderzoek toont aan dat vooral orgaanvlees en donkere bladgroenten een goede bron zijn van micronutriënten.
Volgens cijfers van de Bill and Melinda Gates Foundation speelt ondervoeding een rol bij bijna de helft van de overlijdens van kinderen jonger dan vijf jaar en het belemmert de groei en de ontwikkeling van miljoenen andere kinderen. Meer dan 1 miljard vrouwen en kinderen hebben niet de toegang tot het dieet dat ze nodig hebben om gezond te kunnen leven.
Tekorten aan micronutriënten – zoals vitamine A of foliumzuur – zijn een onderschatte vorm van ondervoeding. Als de tekorten niet worden verholpen, zorgt het uiteindelijk voor een verzwakt immuunsysteem, hindert het de groei en ontwikkeling of kent het in extreme gevallen zelfs een dodelijke afloop. In een nieuwe studie die recent verscheen in het tijdschrift Frontiers in Nutrition onderzocht de Amerikaanse voedingswetenschapper Ty Beal welke voedingsbronnen die belangrijke micronutriënten het best kunnen aanleveren in ons dieet.
Voor zijn onderzoek stelde Beal een korf samen van de micronutriênten die het vaakst ontbreken in diëten in arme landen. Het gaat concreet om ijzer, zink, foliumzuur, calcium, vitamine A en vitamine B12. Hij berekende daarna hoe snel de aanbevolen inname voor vrouwen tussen de 15 en de 49 jaar wordt bereikt bij verschillende voedingsbronnen.
De absolute koning van de micronutriënten is lever, maar ook ander orgaanvlees zoals hart en nieren doen het goed. 7 gram rundslever per dag volstaat voor minstens een derde van alle benodigde micronutriënten. Donkere bladgroenten zoals rucola, boerenkool of paksoi zijn ook rijke voedingsbronnen. Met iets minder dan 250 gram per dag bereiken vrouwen daar de drempel voor aanbevolen inname. Ook schaaldieren zoals oesters, mosselen en garnalen bevatten heel veel voedingswaarde, net als vlees van herkauwers, eieren, melk en visconserven.
De bevinding dat dierlijke voedingsmiddelen en donkere bladgroenten uitstekende bronnen zijn voor micronutriënten is niet verbazend. Wel bijzonder is dat de meeste groenten, fruit, noten, zaden en ook kip niet tot de meest efficiënte bronnen behoren. Om de drempel qua inname van mineralen en vitaminen te bereiken zou een vrouw dagelijks een kilo hele granen moeten eten, of een halve kilo kip.
Het onderzoek levert waardevolle inzichten voor het voedingsbeleid in arme en ontwikkelende landen. Beal: “Om voedingsbeleid echt effect te doen hebben om het dieet te verbeteren, moet het geworteld zijn in de lokale context om ervoor te zorgen dat de lokaal best beschikbare voedingsbronnen uit deze lijst gepromoot worden. We moeten de beperkingen van vraag en aanbod begrijpen en wat lokaal op een duurzame en haalbare manier kan geproduceerd worden.”
Volgens Beal is er nog veel potentieel om dierlijke voedingsbronnen op een regeneratieve en circulaire manier te gaan produceren: “De realiteit is dat veel van de meest voedzame voedingsbronnen, zeker dierlijke producten, onbetaalbaar zijn voor mensen in armoede. Nochtans zouden zij het meeste baat hebben van een hogere consumptie. Ook het verhogen van de inkomens en de betaalbaarheid zijn dus belangrijk, dat kan door een hogere productiviteit in de landbouw, door lagere transport- en handelskosten en door een sociale programma’s die de meest geschikte voedingsmiddelen subsidiëren.”
Dit artikel verscheen eerder op VILT.
Dit artikel afdrukken
Tekorten aan micronutriënten – zoals vitamine A of foliumzuur – zijn een onderschatte vorm van ondervoeding. Als de tekorten niet worden verholpen, zorgt het uiteindelijk voor een verzwakt immuunsysteem, hindert het de groei en ontwikkeling of kent het in extreme gevallen zelfs een dodelijke afloop. In een nieuwe studie die recent verscheen in het tijdschrift Frontiers in Nutrition onderzocht de Amerikaanse voedingswetenschapper Ty Beal welke voedingsbronnen die belangrijke micronutriënten het best kunnen aanleveren in ons dieet.
Voor zijn onderzoek stelde Beal een korf samen van de micronutriênten die het vaakst ontbreken in diëten in arme landen. Het gaat concreet om ijzer, zink, foliumzuur, calcium, vitamine A en vitamine B12. Hij berekende daarna hoe snel de aanbevolen inname voor vrouwen tussen de 15 en de 49 jaar wordt bereikt bij verschillende voedingsbronnen.
Wel bijzonder is dat de meeste groenten, fruit, noten, zaden en ook kip niet tot de meest efficiënte bronnen behoren.Beal
De absolute koning van de micronutriënten is lever, maar ook ander orgaanvlees zoals hart en nieren doen het goed. 7 gram rundslever per dag volstaat voor minstens een derde van alle benodigde micronutriënten. Donkere bladgroenten zoals rucola, boerenkool of paksoi zijn ook rijke voedingsbronnen. Met iets minder dan 250 gram per dag bereiken vrouwen daar de drempel voor aanbevolen inname. Ook schaaldieren zoals oesters, mosselen en garnalen bevatten heel veel voedingswaarde, net als vlees van herkauwers, eieren, melk en visconserven.
De bevinding dat dierlijke voedingsmiddelen en donkere bladgroenten uitstekende bronnen zijn voor micronutriënten is niet verbazend. Wel bijzonder is dat de meeste groenten, fruit, noten, zaden en ook kip niet tot de meest efficiënte bronnen behoren. Om de drempel qua inname van mineralen en vitaminen te bereiken zou een vrouw dagelijks een kilo hele granen moeten eten, of een halve kilo kip.
Het onderzoek levert waardevolle inzichten voor het voedingsbeleid in arme en ontwikkelende landen. Beal: “Om voedingsbeleid echt effect te doen hebben om het dieet te verbeteren, moet het geworteld zijn in de lokale context om ervoor te zorgen dat de lokaal best beschikbare voedingsbronnen uit deze lijst gepromoot worden. We moeten de beperkingen van vraag en aanbod begrijpen en wat lokaal op een duurzame en haalbare manier kan geproduceerd worden.”
Volgens Beal is er nog veel potentieel om dierlijke voedingsbronnen op een regeneratieve en circulaire manier te gaan produceren: “De realiteit is dat veel van de meest voedzame voedingsbronnen, zeker dierlijke producten, onbetaalbaar zijn voor mensen in armoede. Nochtans zouden zij het meeste baat hebben van een hogere consumptie. Ook het verhogen van de inkomens en de betaalbaarheid zijn dus belangrijk, dat kan door een hogere productiviteit in de landbouw, door lagere transport- en handelskosten en door een sociale programma’s die de meest geschikte voedingsmiddelen subsidiëren.”
Dit artikel verscheen eerder op VILT.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nee, Anita, niet 'het complete pakket micronutriënten', maar alleen (een deel van) de onderzochte vitaminen en spoorelementen. Die donkergroene bladgroenten bevatten bij voorbeeld geen vitamine B12 en ook het gehalte aan biologisch beschikbaar ijzer en zink houdt niet over.
De auteurs geven in hun discussie paragraaf zelf ook aan wat de beperkingen van hun studie zijn.
De stelling hierboven ('Donkere bladgroenten zoals rucola, boerenkool of paksoi zijn ook rijke voedingsbronnen. Met iets minder dan 250 gram per dag bereiken vrouwen daar de drempel voor aanbevolen inname' [vwb micronutriënten]) lijkt me dan ook iets te kort door de bocht. Je moet als vruchtbare vrouw al bijna een pond van die bladgroente eten om aan een derde van je ijzerbehoefte te voldoen (zie figuur 3).
#29 Nee. Te laat om te editen. #30 Dit artikel heeft het niet over micronutriënten in "groenten" en "vlees". Het gaat dus ook niet over "groenten eten is wel/niet goed voor een mens".
De tabel geeft de score van micronutriënten in "lever", "nier" enz. (en niet in "vlees") en in "donkergroene bladgroenten" (niet "groente"). Dus de spinazie, snijbiet, bladselderij, boerenkool.... en niet de knolselderij, bloemkool, wortel....
Donkergroene bladgroenten zijn uiterst efficiënte leveranciers van het complete pakket micronutriënten. Andere groenten blijken veel minder efficiënt, dat is "bijzonder", zoals het artikel zegt, want hebben we allemaal niet geleerd "eet je groente". Dat zou dus moeten zijn "eet je donkergroene bladgroente".
#29 Nee. Het ei moest gelegd worden en het punt gemaakt. Waarvan akte.
Anita, groenten zijn prima om te eten! Niemand zal dat willen ontkennen (op wat gekkies na dan).
Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat arme mensen tot geen enkel rijk voedsel toegang hebben via een winkel, vensterbank, tuin of koelkast. Voor de armsten is wild vlees nog het gemakkelijkst. Er zijn zelfs ethici die om die reden hun morele recht daarop verdedigen.
#27 Jij weet niet van ophouden hè, Anita?