Laten we het hele begrip “welvaartsziekten” per direct afschaffen. Het moet toch minstens een eeuw geleden zijn dat je die term met goed fatsoen kon gebruiken. Toen was het nog een teken van rijkdom als je vet op de ribben had of lekker in je warme bed kon sterven aan luxueus dichtgeslibde aderen.

Die term “poor diet” slaat de spijker op de kop
Tegenwoordig zijn “welvaartsziekten” vooral een zaak van de minder bedeelden en de laag opgeleiden. Een zogeheten systematic review in vakblad The Lancet laat zien dat deze groep vaker rookt, alcohol drinkt, weinig beweegt en een poor diet gebruikt.

Die term “poor diet” slaat de spijker op de kop. De ruim 2 miljoen personen die in deze studie zijn meegenomen, consumeerden minder fruit, groenten, vis en vezels. De kans is levensgroot aanwezig dat ze ook meer frisdrank, vruchtensappen en chips in hun winkelwagens leggen. Dat toont recent onderzoek aan onder de 23 miljoen deelnemers aan het Amerikaanse SNAP-programma (Supplemental Nutrition Assistance Program). Deze Amerikanen, vaak uit eenoudergezinnen die onder de armoedegrens leven, krijgen extra voedselsubsidie in de vorm van foodstamps. Gemiddeld besteden SNAP-huishoudens slechts 40% van hun voedingsbudget aan basisvoedingsmiddelen als fruit, groenten, melk, brood en vlees. Nog eens 40% gaat naar bewerkte voedingsmiddelen en 10,7% gaat op aan junkfood, zoals chips en snoep. Maar liefst 9,3% van het totale budget wordt uitgegeven aan frisdrank. De SNAP huishoudens verschillen in hun aankopen overigens niet heel erg van het gemiddelde Amerikaanse huishouden. En zal het in Europa heel anders zijn? Ik ben bang van niet.

De term “poor diet” krijgt overigens weer een heel andere dimensie in een schrijnende fotoserie van de fotograaf Lois Bieleveld (Klik dit aan! Nu!). Daar zie je hoe mensen tegenwoordig eten: vaak niet aan tafel, maar voor de televisie. Niet samen, maar ieder voor zich. Niet zelfbereid, maar een pizza uit de doos of een maaltijd uit de supermarkt.

Als dit de welvaart ons heeft gebracht, dan is het echte armoede.

De column verscheen eerder onder de titel 'Poor Diet' op Nieuws voor diëtisten
Dit artikel afdrukken