De Volkskrant rapporteert vanuit Spanje over de gevolgen van de Covid-19 lockdown voor mensen in de stad:

In de wijk Aluche in Madrid schuiven steeds meer mensen aan in wat ‘la cola de hambre’ is gaan heten, de hongerrij. Iedereen die door de covidcrisis extra hulp nodig heeft, kan bij het klooster van de Liefdeszusters wat te eten krijgen. Het zijn er zo veel, zegt zuster Josefa Pérez, ‘dit hebben we nog nooit meegemaakt’.

Er staan in die rij verslonsde daklozen, maar ook keurig uitziende mannen met een smartphone in het borstzakje van hun overhemd. Er zijn veel immigranten bij uit Latijns-Amerika, Afrika of Oost-Europa. En er zijn jongens die de hele dag maaltijden bezorgen maar om zelf te kunnen eten afhankelijk zijn van de Liefdeszusters, een religieuze gemeenschap. Ze zijn eenvoudig te herkennen aan hun grote vierkante tassen van Deliveroo, Uber Eats of Glovo.

‘Ik verdien niet meer genoeg om van te leven’, vertelt Alex (36), een man die zijn fietshandschoentjes nog aan heeft. ‘Sinds in Spanje de noodtoestand is uitgeroepen, zijn er veel minder bestellingen. De mensen hebben minder te besteden. Dat merken wij direct.’
Dit artikel afdrukken