De burgemeester van de Braziliaanse stad São Paulo, João Doria, dacht het zo goed voor elkaar te hebben. Van overgebleven voedsel dat anders weggegooid zou worden, wil hij 'Farinata' maken, lang houdbaar meel of brokken, om de armen in zijn stad te voeden. Zijn voorstel valt echter verkeerd, schrijft de Volkskrant. Boze burgers spreken van 'hondenbrokken' en stigmatisering, voedingsdeskundigen zetten vraagtekens bij de voedingswaarde van Farinata. Justitie opende zelfs een onderzoek naar de veiligheid van het inmiddels omstreden product.

Doria vindt dat zijn 'gezegende product' juist een uitkomst is voor de armen. Hij krijgt onder meer bijval van een kardinaal. "Eetgewoonten zijn voor degenen die zich de luxe van regelmatige en gevarieerde maaltijden kunnen permitteren", zei de kardinaal, in aansluiting op een eerdere opmerking van Doria. "Bij arme mensen is daar geen sprake van."
de Volkskrant - Schatrijke burgemeester São Paulo komt met omstreden 'hondenbrokken' voor armen - Buitenland - Voor nieuws, achtergronden en columns
  • Deel
Druk af