Armoede en slechte voeding leiden tot gezondheidsproblemen bij Britse jongeren. De Food Foundation, een onafhankelijke instantie, meldt in het rapport A Neglected Generation: Reversing the decline in children's health dat de gemiddelde lengte van een vijfjarig kind sinds 2013 is afgenomen, terwijl die in de periode daarvoor steeg. Onderwijl is ook het aantal gevallen van obesitas bij kinderen van 10 of 11 jaar sinds 2006 met 30% toegenomen. Op dit moment heeft één op de vijf kinderen obesitas bij het verlaten van de basisschool. Een 10-11 jarig kind uit een welvarend gezin is 1,3 centimeter langer dan een leeftijdsgenoot uit de minst geprivilegieerde gezinnen.

Het aantal jongeren tot 25 jaar met diabetes type 2, een van de gevolgen van overgewicht, is in Engeland en Wales de afgelopen vijf jaar met 22% gestegen.

Volgens het rapport zullen baby's die in 2024 geboren worden gemiddeld een jaar minder in goede gezondheid leven dan kinderen die tien jaar geleden geboren werden, als gevolg van deze te voorkomen ziektes.

De onderzoekers wijzen armoede en voedingsonzekerheid aan als belangrijke oorzaken van slechte voeding. Ongezonde industrieel gemaakte voeding met een beperkte nutritionele waarde wordt in arme gezinnen vaker gegeten dan in rijkere. En dat is logisch want het is heel betaalbaar.

De afgelopen veertien jaar van conservatief beleid, gekenmerkt door forse bezuinigingen en de inflatie van 2022-2023, hebben de openbare diensten aangetast en gezinnen naar voedselbanken gedreven.

Voormalig premier Gordon Brown (Labour) benadrukt in het rapport dat ouders zouden schrikken als ze zich bewust waren van de gevolgen van slechte voeding voor hun kinderen.

De Food Foundation noemt het huidige beleid "totaal ontoereikend" en roept alle politieke partijen op om krachtige maatregelen te nemen. Experts waarschuwen dat, als er geen maatregelen worden getroffen, de 'genegeerde generatie' te maken zal krijgen met chronische ziektes en mentale gezondheidsproblemen. Die kunnen leiden tot een vroegtijdige dood en trekken een zware wissel op de National Health Service en de economie.

Bron: Vilt.be
Dit artikel afdrukken