De Millennium Cohort Study volgt ruim 19.000 Britse kinderen die in 2000-2001 geboren zijn tot hun volwassenheid. In dit onderzoek naar obesitas en de oorzaken ervan, keken de onderzoekers naar de gegevens van kinderen als 5-jarigen en vervolgens op 11-jarige leeftijd.

Ze stelden een sterk verband vast tussen de financiële situatie van het gezin en obesitas. Op 5-jarige leeftijd was 6,6% van de kinderen uit de armste 20% obees, tegenover 3,5% van de rijkste 20%. Tegen de tijd dat de kinderen 11 jaar oud waren, nam dit verschil toe naar 7,9% ten opzichte van 2,9%.

Oorzaken
Om te achterhalen waardoor deze verschillen ontstaan, keken de onderzoekers naar de omgeving van het kind en het gezondheidsgedrag. Meer dan drie keer per week sporten was een belangrijke factor om op gezond gewicht te blijven, evenals vroeger naar bed gaan en regelmatig fruit eten. BMI en rookgedrag van de moeder tijdens de zwangerschap bleken risicofactoren voor het ontwikkelen van overgewicht, net als het krijgen van vast voedsel voor de leeftijd van 4 maanden.

Yvonne Kelly van het University College London: “De eerste jaren in het leven van een kind hebben een grote invloed op een gezonde ontwikkeling. Een lager inkomen in het gezin gaat gepaard met ongezondere leefstijlfactoren. Interventies die starten voor de geboorte of zelfs voor de bevruchting zullen mogelijk het meest effectief zijn.”

Fotocredits: Broken Piggy Bank
Dit artikel afdrukken