Arjan Smit noemt zijn Pronckheer in Cothen (net onder Utrecht) bescheiden een 'streekrestaurant'. Hoe zich dat vertaalt in zijn Kerstmenu - waar je nog net voor kunt reserveren - lees je hieronder.

Oer
Bij Smit krijg je geen jeuk van 'streek' omdat het bord dat je er eet volstrekt duidelijk maakt wat hij daaronder verstaat. Hij kookte trouwens al 'streek' voor het in de mode kwam en commercieel werd.

Arjans manier van denken is misschien wel 'oer' te noemen: kijk eerst wat er direct om je heen aan eten te vinden is. Voor de rest ga je naar de boer. En ook dat doe je weer in dezelfde volgorde. Eerst naar de boer in de buurt en pas daarna veel verder weg. Dat is oer-modern dus en misschien wel juist de toekomst.

Zijn inspiratie haalt hij dan ook uit 'alles wat om ons heen te vinden is'. Niet voor niets kent Nederland hem als de man die plaagdieren als spreeuwen en muskusrat op het menu zette - om over zijn rivierkreeftjes en voortreffelijke bereidde ganzen maar niet te spreken. Ook voor Kerst zoekt hij het vooral dicht bij huis.

Bijvangst
Hij werkt met zoetwatervis uit de Friese meren, waar de door hem verwerkte karper bijvangst is van de voornvisserij. Daar maakt hij een Joods traditioneel feestgerecht mee, lekker gecombineerd met aardse smaken. Arjan was een van de eerste culinairen die zich waagde aan wilde ganzen. In 2007 organiseerde hij al een wildeganzenproeverij. Dit keer trekt hij bouillon van de ganzenkarkassen, zodat het hele dier gebruikt wordt.

Voor zijn vegetarisch tussengerecht met paddenstoelen ging Arjan de bossen in. Zelf plukken hoort voor hem helemaal bij het optimaal gebruiken van wat er in de natuur beschikbaar is. Hij kan helemaal lyrisch worden van 'een veldje cantharellen dat je al van een afstandje ziet staan'. Zo groeien er op dit moment volop boleten. Je hoeft niet bang te zijn dat je een giftige paddenstoel geserveerd krijgt: als Arjan twijfelt, laat hij het staan.

Vogeltjesman
Het volgende gerecht is Arjans favoriet in dit Kerstmenu. "Ik ben echt een vogeltjesman", zegt Arjan van zichzelf. Hij geniet zelf al volop van zijn langzaam gegaarde fazant met zelfgezuurde zuurkool en niet te vergeten de jeneverbeskletskop ("Die jeneverbessen kun je prima plukken op de Veluwe, als de boswachter maar even de andere kant op kijkt", zegt hij guitig). Een spoom met een mousserende witte wijn uit de Betuwe (!) maakt de overgang naar het hoofdgerecht.
Het wordt nog even spannend of hij voldoende Heuvelrughazen aangeleverd krijgt - de jacht is immers door de vogelgriep tot vorige week gesloten geweest. Van de 25 hazen die hij naar verwachting nodig heeft, had hij er nog maar 8 binnen begin deze week. Over de klassieke jeneversaus hoeft niemand zich zorgen te maken: de gelagerde (door Arjan zelfgestookte) Staffhorst Jenever ligt al klaar.

De kaaswagen bevat uitsluitend lokale kaasjes, al dan niet geaffineerd met Arjans zelfgestookte Levenswaters. En alle groenten komen uit tuinen (ook van burgers) en van boeren uit de buurt.

Kerstmenu van De Pronckheer - Arjan Smit

* Karper cake en gerookte karper geserveerd op een salade van aardpeer aangemaakt met walnoten vinaigrette

* Heldere ganzenbouillon afgedekt met korstdeksel bestrooid met zwarte hanenkampoeder

* Loempia-buidel gevuld met paddenstoelen risotto met gerookte boter

* Langzaam gegaarde fazant op huisgemaakte zuurkoolrösti, gedroogde landvarken ham en jeneverbes kletskop

* Vossebessen sorbet met Linge parel

* Heuvelrughaas met tamme kastanje puree, peterseliewortel en gelagerde Staffhorst Jeneversaus

* Keuze van de kaaswagen

* Mousse van huisgemaakte advocaat met pure Samana chocolade


En nu wij weer. Is dit menu gezond, duurzaam en denk je dat ervan zult smullen?

Aan dit drieluik van Kerstmenu's werkten tevens mee: Jonathan Karpathios (Vork&Mes, Hoofddorp bij Amsterdam) en Nel Schellekens (De Gulle Waard, Winterswijk).

Fotocredits: 'snowy bauble', Ruth Hartnup
Dit artikel afdrukken