
Superfoods zijn nogal in de mode in Engeland. Dat zijn primaire voedingsmiddelen die ergens tegen helpen of ergens heel goed voor zijn. Zoals granaatappel en frambozen die beiden zouden barsten van de anti-oxidanten en daarom goed zijn tegen kanker. Zodra het nieuws opleeft zijn de bakjes frambozen niet aan te slepen en doen de granaatappelsapverkopers goede zaken. Gezondheidsclaims zijn op dit moment niet voor niks een fors probleem voor de wetgever.
Je ziet die mode hierheen waaien. Resultaten van epidemiologisch onderzoek - geen onwaarheden, maar wel slechts statistische verbanden zonder oorzakelijkheid - worden in de pers waarheden als koeien en belanden als hele en halve suggesties op de verpakkingen van merkfabrikanten.
Een mooi voorbeeld is een bericht over appels en zwangere vrouwen op de site van de BCC gisteren. Als je moeder tijdens je zwangerschap appels heeft gegeten, is de kans dat je asthmatisch wordt fors lager.
At ze er ook nog eens vis bij, dan krijg je ook al geen huidproblemen (eczeem, een vervelend probleem voor jonge kinderen). In de vette kopjes bij het onderzoek staat te lezen: " This study suggests a simple modification that can be made to a pregnant mother's diet which may help protect her child from developing asthma" (citaat van een onderzoeker.
Even verderop in de tekst valt te lezen dat er weliswaar een statistisch verband is aangetroffen tussen het eten van appels en vis en genoemde problemen, maar dat onderzoekskundig beslist niet valt uit te sluiten dat iets heel anders voor minder eczeem en asthma zorgt.
Natuurlijk zijn appels en vis prima voedingsmiddelen. Maar een dieet van vooral appels en vis lijkt toch wat minder verstandig. Vraag is dus: hoe benader je het publiek om hierover zinvol en niet met onterechte verwachtingen te communiceren?
Hans Schepers deed gisteravond een suggestie om vanuit hier wat eerste stappen te zetten om dat vraagstuk op te lossen. Mogelijk leidt het tot iets. Het zou een uniek initiatief kunnen worden in samenwerking tussen dit blog en kennisinstellingen. We gaan eens kijken hoever we komen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Nick, zo kan het overkomen maar dat bedoel ik niet. Eet heel gevarieerd en probeer eens een aantal van die inzichten uit. Gebruik je verstand en kijk wat 'lekker voelt'. Wat wil je meer?
@Nick,
Diëetboekschrijvers zijn zo verschrikkelijk rijk omdat diëten niet goed en maar tijdelijk werken. Er blijven altijd gefrustreerde dikkerds ontstaan om de boeken te kopen.
Dick Veerman wil het meen ik over een andere boeg gooien: Dick's Deli kant-en-klaarmaaltijden (o.i.d). Al dan niet te eten met Actimel;-) Maar het is al een tijd stil rond dat plan.
Dus, Dick, je kiest een dieet op basis van een vooringenomenheid. Het bevalt jou, dus zal het wel gezond zijn. Ik vrees dat dit geen goede grond is voor een evenwichtige voeding.
Maar het is wel tekenend voor hoe mensen hun eigen eetwereld kiezen. Je eet wat je wil , en vervolgens vind je daar een theorie bij uit.
Daarom worden zoveel boekenschrijvende diëtisten ook steenrijk.
Eens Jacobus! Eet vooral heel gevarieerd en trek je eigen plan - ik neig steeds meer naar het oerdieet (weg met het brood en ander graszaad) omdat ... het erg lekker voelt en er een theorie achter zit die voor mij coherent (maar niet hard te krijgen) is.
Maar het anderen opleggen kan niet: geen bewijs in wetenschappelijke zin. Mij stoort dat niet. Anderen mogen zich vrolijk maken om mijn Actimel (een van de zeldzame merkproducten die ik gebruik), ze doen maar.
Niettemmin, feit, idee en fictie moeten gescheiden worden vlgs de normen die we daarvoor hanteren. Als ik een fictie volg is dat prima, dat is dan mijn keuze. Als een ander met een evidente fictie wordt belazerd is dat wat anders.
Daar zit het even subtiele als levensgrote verschil.
Er is helemaal niets mis mee positieve onderzoeksresultaten toe te voegen aan je persoonlijke dieet. Zo is er bij mij bijvoorbeeld groene thee, shiitake, broccoli, quinoa, afschuwelijk veel noten en 72%'s chocolade [80% heb ik nog niet leren eten] op mijn menu beland.
En heel erg duurzaam, want ik vind het heerlijk!