Vooral de flavonoïden in de appels zouden de oorzaak zijn van de grote bijdrage aan de gezondheid. Ook de hoeveelheid vezels en vitamine C zouden een rol spelen. Het West-Australische ministerie van Landbouw zet in een rapport alle onderzoeken over de gunstige effecten van appels op een rijtje.
De onderzoekers benadrukken dat niet alleen appels dit effect kunnen hebben, maar ook andere fruitsoorten. Ze hebben zich nu gericht op de appel, omdat dat een van de meest gegeten fruitsoorten is. Ook kan het zijn dat mensen die meer fruit eten sowieso een gezondere leefstijl hebben.
Fotocredits: 'appels', Frugan
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Weten we dat echt niet? Na al die optelsommen van duizenden onderzoeken? Deze komt erbij. Het zijn niet alleen statistische verbanden. 'Inhoudelijke' verklaringen zijn er velen - allen min of méér plausibel/ aangetoond. Meestal op één lijn.... in ieder geval wat de appel (fruit, groenten en kruiden) betreft. Dat een appel per dag supergezond is - en aan te raden voor ieder (zonder allergie) - staat buiten statistisch gekijf. Supergezond = levensverlengend, die conclusie staat. Hoeveel - probleemloze - jaren dan ook.
De enige discussie die hierover nog mogelijk is: die over de verschillen tussen de verschillende appelrassen. Of hoe je op ándere (en aanvullende) manieren een supergezond effect kunt bereiken - soms met heel specifieke invalshoeken, zoals botontkalking en Alzheimer (met natuurlijk gefermenteerde pit-olijven en natuurlijk gedroogde pruimen ;). (ontpitte olijven bevatten minder voedingsstoffen/olie/smaak, met zoutzuur gefermenteerde olijven zijn inferieur... maar dat staat meestal niet op de verpakking... alleen eigenlijk bij mijn 'buitenlandse' en biologische winkel en sommige Carbonell: 'natural fermented'... soms is het een kwestie van vertrouwen en ervaring - zoals met Kretenzer en Spaanse olijven (Italiaanse merken zijn vaak - deels - afkomstig uit Tunesië - wat niks zegt over de kwaliteit...) maar jammer - en onmisbaar - dat het er niet bij staat... gezien de bulk-productie met zoutzuur die bijv. plaatsvindt in Chili)
Vétten zijn een heel ander verhaal ;) Discussie alom - terwijl de verklarende onderzoeken en conclusies vaak genegeerd/ niet gezien worden (zoals de conclusies van de enorm inhoudelijke vetten discussies op FL de laatste 5 jaren, waaraan vele wetenschappers bijgedragen hebben... waarvan het VC geen kennis heeft genomen).
Maar bepaalde vetten zijn haast onmisbaar binnen een supergezond AGF - thee en koffie (allebei) plaatje.
Ik zou me vooral houden aan de laatste paragraaf van het bericht: er is een statistisch verband, maar we weten niet wat het betekent.
pps
Een banaan per dag bootst het effect van - eveneens veel voorgeschreven - ACE remmers na. Bakbanaan nog meer.
Niks nieuws onder de zon.
In een 7 jaar durend onderzoek onder een half miljoen mensen bleek het risico op CVD (hart- en vaatziekten - zoals beroerte) met 35-40% te verminderen door het eten van fruit (in het algemeen).
Tevens bleek het algehele sterfterisico bij bestaande CVD patiënten en mensen met een hoge bloeddruk met 32% te verminderen - en de kans op een beroerte verminderde eveneens met 40%
Des te meer fruit gegeten werd, des te lager de kansen...
Een appel per dag vermindert het geoxideerde niveau van slecht LDL cholesterol met 40%. Het is deze geoxideerde vorm die schade veroorzaakt aan bloedvaten en andere lichaamscellen.
Het consumeren van een appel bleek effectiever dan andere producten die bekend staan als anti-oxidanten, zoals tomaten, curcuma en groene thee (DiSilvestro 10-12).
Brigs e.a. (12-2013) rapporten dat een appel per dag beter is dan statines. Het gemeten effect van appelconsumptie is iets minder, maar daar staat tegenover dat er geen ernstige bij-effecten optreden - zoals spierzwakte (het hart is ook een spier) en diabetes (optredend bij een groot aantal mensen die statines slikken).
Wat kosten die - veel voorgeschreven statines - ons in onze premie? Wat kost de behandeling van patiënten die anders misschien geen patiënten zouden zijn?
Is het al met al niet goedkoper om fruit gratis te verstrekken dan opgezadeld te worden met hoge kosten van de gezondheidszorg?
ps
Sommige mensen schillen appels nog steeds. Niet doen!
Onder 70 plussers zijn er velen met een kunstgebit - vaak reden om appels te mijden.... (maar een ongeschilde geraspte appel is misschien nog beter - als je nog tot raspen in staat bent).
En recent Wagenings onderzoek wijst de framboos aan als de allergezondste vrucht (wat ik zelf betwijfel). Betaalbaar is deze vrucht eigenlijk haast niet voor velen.
De twee oudste dames van Nederland (2014) wezen hun glas tomatensap iedere avond - voor het slapen gaan - aan als oorzaak van hun gezond oud worden... nog niet onderzocht door de wetenschap... maar wel ondersteund door een aantal wetenschappelijke onderzoeksresultaten.
(tomatensoep uit een pakje met water - veel gebruikt in bejaardentehuizen - vervangen door soep met gezeefde en verse tomaten - eventueel met dat pakje - lijkt in ieder geval een waardevolle aanvulling op deze appel per dag... voor 45 cent heb je al een halve liter gezeefde tomaten - dikker dan sap).
Vroege dood? Bij intake waren de dames tussen de 70 en de 80 jaar oud! De baker had er in ieder geval geen schuld aan (p<0.05).
Enno