De ontwikkelaars zeggen dat deze informatie 'van onschatbare waarde is om consumenten een verantwoorde keuze te laten maken bij het voedsel dat ze eten en hen geruststelt voordat ze vlees, vis of gevogelte kopen en eten', citeert AFN.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vanuit Voedselveiligheid/VMT van 2 maanden geleden, een tekst over precies dit onderwerp:
Professor Marcel Zwietering van Wageningen Universiteit, wees erop dat we de laatste jaren veel publicaties zien over snelle methoden met gemakkelijke instrumenten, die beweren vast te kunnen stellen of een product besmet is met pathogene micro-organismen.
Met bijvoorbeeld een smartphone scant de consument of een medewerker in de productie een product en direct verschijnt er begrijpelijke informatie. “Dit product is veilig of niet”. Eindelijk verlost het digitale tijdperk ons van voedselinfecties!
Helaas lijken deze beloftes voorlopig onmogelijk waar te maken. Je kunt echt niet even zwaaien met een smartphone en daarmee in contact komen met 10 of 100 Salmonella’s op een kippenhuid, of in een reep chocola.
Die snelle methoden zijn getest met kunstmatige besmetting met miljoenen pathogenen per gram product. In publicaties spreekt men ook nog wel eens van besmetting per vierkante mm i.p.v. per vierkante cm of per ml. Of men test in vloeistoffen en niet bij een vast product.
Dat klinkt als iets mooier voorstellen dan het is.
Voorlopig kunnen we slechts dromen over een wereld waarin microbiële veiligheid snel en makkelijk door iedereen is vast te stellen. Maar wie weet maken we zo’n wereld ooit nog mee.
Bron: dx.doi.org/10.1063/1.4821025; doi:10.1039/c3lc50976a