In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Een fikse tegenvaller voor bloedbank Sanquin, die hoopte dit jaar een coronamedicijn te produceren op basis van bloedplasma gedoneerd door ex-coronapatiënten. De hoeveelheid antistoffen in het bloedplasma loopt echter sneller terug dan gehoopt (zie 2.1 - 2.4).
Het plan was om 16.000 donoren te werven, die samen 50.000 keer plasma afstaan. Dat moet 30.000 kilo plasma vol antistoffen tegen Covid-19 opleveren. Die donoren zijn gevonden, maar de hoeveelheid antistoffen in hun bloed loopt te snel terug om het beoogde aantal donaties te doen. "Voor de productie van geneesmiddelen hebben we juist plasma met een hoog gehalte aan antistoffen nodig," zegt de aan Sanquin verbonden microbioloog Hans Zaaijer. "We hadden verwacht dat de hoeveelheid antistoffen langer heel hoog zou zijn."
De bedoeling is het plasma van meerdere genezen patiënten samen te voegen en te bewerken tot een geneesmiddel, dat preventief toegediend wordt en tijdelijke immuniteit oplevert. Geen nieuw concept (het wordt al meer dan een eeuw gebruikt voor ziekten als hepatitis A en B en waterpokken). Klein probleempje bij Covid-19: de werking is nog niet bewezen. Zaaijer laat zich niet afschrikken: "Het mooie is dat het concentraat met antistoffen an sich al een geregistreerd en toegelaten geneesmiddel is. Het verschil is dat we het nu niet uit plasma van willekeurige donors maken, maar uit plasma van donors die antistoffen hebben tegen het coronavirus."
En dus werft Sanquin opnieuw en op onverwachte plekken nieuwe plasmadonoren, zoals in de Utrechtse Powerbank, een donatiepunt vermomd als fitnesscentrum (zie 2.5).
Een ander berichtje dat moed geeft te midden van de tekorten aan testmaterialen en laboratoriumcapaciteit en de oplopende besmettingen: de coronahond komt eraan (zie Overig. 4).
Dat speurhonden explosieven en drugs kunnen opsporen, is algemeen bekend. Maar ook vandaag al worden ze ingezet om verschillende types kanker, malaria, diabetes, en virale en bacteriële infecties te detecteren. Ze kunnen dat omdat veel, misschien zelfs alle ziektes hun eigen, unieke geur hebben. De geur van de immuunreactie op covid-19 verschilt van de reactie op besmetting met de griep.
In België zijn de eerste coronahonden in opleiding, In Dubai en op Corsica zijn al honden operationeel om besmettingen op te sporen. De dieren vervangen er de klassieke PCR-test. Sneller en goedkoper. Eén hond zou tot 250 monsters per uur kunnen controleren.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›2. Angst en gezonder leven / eten
Toelichting ›-
WHO: Oktober en november worden moeilijkst in Europa met toename dagelijks dodental
AD -
Coronavirus: WHO reports record daily rise in new infections
BBC -
Mondiaal vertrouwen in veiligheid vaccins wisselt sterk
Medisch Contact -
Strengere coronacontroles in openbaar vervoer
Het Parool -
’Houd de teststraat op Schiphol open’
De Telegraaf -
Wat als koning Willem-Alexander snottert tijdens de troonrede? 7 dingen die deze Prinsjesdag 'anders dan anders' maken
EenVandaag -
Het virus heeft ons wel verlost van overfanatieke ‘trakteermoeders’
AD -
Amy (10) trakteert haar klas op chips, want cupcakes uitdelen mag niet meer door corona
AD
3. Onzekerheid
Toelichting ›-
Tegenvaller bij jacht op medicijn: hoeveelheid antistoffen neemt snel af
AD -
Tegenslag corona-medicijn kan worden opgelost: ’We zoeken donoren die flink ziek zijn geweest’
De Telegraaf -
'Dosis antistoffen in plasma daalt veel sneller dan gedacht'
BNR -
Tegenvaller in jacht op coronamedicijn: antistoffen verdwijnen snel uit bloed
De Telegraaf -
Bloedplasma doneren bij de Powerbank was nog nooit zo makkelijk
de Volkskrant -
NK-cel, nieuw wapen in strijd tegen Covid?
BNR -
Coronapatiënt kan binnen jaar opnieuw besmet raken
RTL nieuws -
Immuniteit tegen oudere coronavirussen voorspelt weinig goeds voor sars-CoV-2
De Standaard -
Supercomputer helps researchers develop theory to explain bizarre Covid-19 symptoms
Independent -
Geen coronatest meer na waarschuwing CoronaMelder-app
RTL nieuws -
AstraZeneca hervat test met coronavaccin
Het Financieele Dagblad
4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?
Toelichting ›5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen
Toelichting ›6. Europa: één of verder verdeeld
Toelichting ›Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Corona voorbij?
Waar haalt de NS het lef vandaan om mij (gepensioneerd) over te halen plezier uitstapjes met de trein te maken (de ene mail na de andere). Toen het aantal besmettingen op z'n laagst was luidde het advies: 'reis met het OV als het echt nodig is en niet anders kan'. Nu met een véél hoger besmettingskans wordt gedaan alsof het virus is verdwenen. Wel vraagt de NS om voor en na de rit je handen te wassen. Waar dan?
Overig 4. Corronahonden, lijkt mij goed mogelijk gezien andere projecten waarbij de reukzin van honden wordt ingezet.
Ook voor het opsporen van kanker met behulp van honden worden al bemoedigende resultaten geboekt. Het KDOG principe maakt gebruik van de eigenschappen van "vluchtige organische stoffen die worden uitgestoten door wonden, waarbij wordt getracht een verband te leggen tussen kanker en wondgeur". De voorlopige resultaten van het KDOG-programma zijn zeer bemoedigend: na 6 maanden training slaagt 90% van de getrainde honden erin om gezonde monsters te onderscheiden van tumormarkers.
Een nieuwe stap, die binnenkort zou moeten beginnen, voor een periode van 2 jaar is een klinische studie om deze techniek te valideren. Volgens Dr. François Dravet, een senoloog chirurg bij het ICO, is dit een zeer interessant programma om een alternatief te vinden voor massale screening door middel van mammografie. Deze methode zou de effectiviteit van de screening kunnen verbeteren door een zacht alternatief te bieden voor vrouwen die niet graag gescreend willen worden.
Bron: Midi-Libre
9.2 Waar haalt de rabo het lef vandaan om de voorzichtige consumenten en bedrijven de schuld geven van het volledig economisch herstel in de weg staan? ze moeten zich ogen uit de kop schamen.
- Het was de overheid en de media die mensen bang maakte voor corona.
- Het was de overheid die bedrijven dwong om tijdelijk te sluiten of op lagere capaciteit te draaien.
- Mensen en bedrijven hebben door het gevolg van de coronamaatregelen minder geld te besteden, omdat er minder werk is en dat bedrijven (gedeeltelijk) stil liggen. Het is normaal dat bedrijven en consumenten voorzichtiger zijn als ze weinig geld hebben.