Vandaag het nieuws van 14 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Een fikse tegenvaller voor bloedbank Sanquin, die hoopte dit jaar een coronamedicijn te produceren op basis van bloedplasma gedoneerd door ex-coronapatiënten. De hoeveelheid antistoffen in het bloedplasma loopt echter sneller terug dan gehoopt (zie 2.1 - 2.4).

Het plan was om 16.000 donoren te werven, die samen 50.000 keer plasma afstaan. Dat moet 30.000 kilo plasma vol antistoffen tegen Covid-19 opleveren. Die donoren zijn gevonden, maar de hoeveelheid antistoffen in hun bloed loopt te snel terug om het beoogde aantal donaties te doen. "Voor de productie van geneesmiddelen hebben we juist plasma met een hoog gehalte aan antistoffen nodig," zegt de aan Sanquin verbonden microbioloog Hans Zaaijer. "We hadden verwacht dat de hoeveelheid antistoffen langer heel hoog zou zijn."

De bedoeling is het plasma van meerdere genezen patiënten samen te voegen en te bewerken tot een geneesmiddel, dat preventief toegediend wordt en tijdelijke immuniteit oplevert. Geen nieuw concept (het wordt al meer dan een eeuw gebruikt voor ziekten als hepatitis A en B en waterpokken). Klein probleempje bij Covid-19: de werking is nog niet bewezen. Zaaijer laat zich niet afschrikken: "Het mooie is dat het concentraat met antistoffen an sich al een geregistreerd en toegelaten geneesmiddel is. Het verschil is dat we het nu niet uit plasma van willekeurige donors maken, maar uit plasma van donors die antistoffen hebben tegen het coronavirus."

En dus werft Sanquin opnieuw en op onverwachte plekken nieuwe plasmadonoren, zoals in de Utrechtse Powerbank, een donatiepunt vermomd als fitnesscentrum (zie 2.5).

Een ander berichtje dat moed geeft te midden van de tekorten aan testmaterialen en laboratoriumcapaciteit en de oplopende besmettingen: de coronahond komt eraan (zie Overig. 4).

Dat speurhonden explosieven en drugs kunnen opsporen, is algemeen bekend. Maar ook vandaag al worden ze ingezet om verschillende types kanker, malaria, diabetes, en virale en bacteriële infecties te detecteren. Ze kunnen dat omdat veel, misschien zelfs alle ziektes hun eigen, unieke geur hebben. De geur van de immuunreactie op covid-19 verschilt van de reactie op besmetting met de griep.

In België zijn de eerste coronahonden in opleiding, In Dubai en op Corsica zijn al honden operationeel om besmettingen op te sporen. De dieren vervangen er de klassieke PCR-test. Sneller en goedkoper. Eén hond zou tot 250 monsters per uur kunnen controleren.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

    6. Europa: één of verder verdeeld

    Toelichting ›
    Dit artikel afdrukken