Het aantal mensen in België dat antilichamen in het bloed heeft tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, lijkt te zakken. Eind maart werd berekend dat het percentage Belgen met antilichamen op 2,9% lag. Midden april scoorden onze zuiderburen 6,0%; midden mei steeg de meter naar 6,9%. Het jongste percentage zakt naar 5,5%, gebaseerd op 2.900 bloedafnames midden juni.

De professoren vaccinologie Heidi Theeten en Pierre Van Damme (UAntwerpen) durven niet van een echte daling te spreken. Daar is meer statistische robuustheid voor nodig. Wel zeggen ze dat de trend hen te denken geeft. "Onze cijfers tonen in elk geval géén stijging", zegt Van Damme. “We hadden wel een verdere stijging van het aandeel Belgen met antilichamen verwacht, want het virus circuleert nog steeds in België. Bij deze vierde ophaling van reststalen bloed uit labs zouden de infecties van midden mei tot begin juni zichtbaar worden. In die periode waren er meerdere versoepelingen van de coronamaatregelen. Er zijn elke dag nieuwe bevestigde infecties bijkomen.”

Theeten en Van Damme wijzen erop dat de cijfers niet aantonen dat burgers zich goed aan de voorzorgsmaatregelen houden. Ze denken dat hun onderzoek eerder bijkomende aanwijzingen laat zien dat de antilichamen die mensen aanmaken na een Covid-19-infectie snel weer uit het bloed verdwijnen. Omdat met die hypothese rekening moet worden gehouden, is het de vraag of immuniteit in het bloed wordt opgebouwd onder de bevolking die reeds besmet is geweest.
Nieuwsblad - Antilichamen tegen coronavirus verdwijnen weer uit bloed, wat met de groepsimmuniteit?
Reageer
  • Deel
Druk af