Twee derde van de rivieren wereldwijd is vervuild met antibioticaresten, ontdekten Britse onderzoekers. Ze presenteerden hun bevindingen maandag op een conferentie in Helsinki, schrijft The Guardian.

De onderzoekers testten op 711 locaties het rivierwater in 72 landen. In 65% van de gevallen bevatte het rivierwater antibioticaresten. Op 111 locaties overschreed de antibioticaconcentratie de toegestane niveau's, in sommige gevallen met meer dan 300%. De hoogste concentraties werden aangetroffen in lage-inkomenslanden, met name Afrika en Azië. Het rivierwater in Bangladesh was het meest vervuild.

Ook in Europese rivieren komen antibioticaresten voor. In de Donau werden resten van 7 soorten antibiotica aangetroffen, in de algemeen als 'schoon' geachte Theems van 5. In totaal oversteeg bij 8% van de Europese rivieren de gemeten antibioticaresten in het water de veilige niveau's.

Antibiotica komen in het het rivierwater terecht via menselijke en dierlijke uitwerpselen en doordat ze bij waterzuiveringsinstallaties en farmaceutische fabrieken weglekken. Zelfs een laag niveau aan antibioticaresten in het water kan bijdragen aan het ontstaan van antibioticaresistentie. Het meest gevonden antibioticum was trimethoprim. Dat troffen de onderzoekers aan in 307 van de 711 monsters. Het middel werkt binnen een paar dagen en helpt vooral om blaasontsteking te remmen of voorkomen. Verder wordt het ingezet tegen infecties van luchtpijp en longen.

Update, 28 mei 2019, 9:10 uur: tuinder Rob Baan tweet in reactie op dit nieuws:
The Guardian - World's rivers 'awash with dangerous levels of antibiotics'
  • Deel
Druk af