In 2012 en 2013 ging de actie gepaard met een matinee in restaurant Fifteen in Amsterdam. In 2014 en 2015 waren er andere acties rondom anti-pakjesavond. Dit jaar is het er even niet van gekomen. Luiten: "Je hoopt dat mensen het op gaan pakken en zelf dit soort dingen gaan opzetten. Dat komt nog niet zo van de grond. Voor 2017 ga ik kijken of ik weer wat kan organiseren, maar eigenlijk zou ik hier niet nodig voor moeten zijn."

Het anti-pakjes en zakjes kookboek is populair. "Ik zie wel degelijk een verschuiving ontstaan. Mensen zijn zich veel meer bewust van gezonde voeding en van wat er in de pakjes en zakjes zit. Aan de andere kant zijn er in de supermarkt nog evenveel pakjes te koop. Mensen gaan vooral voor gemak en weten niet meer hoe het is om zonder pakjes te koken."

Kinderkookboeken
Dat is een van de redenen waarom ze twee kinderkookboeken heeft uitgebracht. Want: jong geleerd is oud gedaan. "Kinderen moeten weer de basis leren, hoe je echt kookt. Als je die handigheid als kind niet meekrijgt, dan is het logisch dat je als volwassene kiest voor zakjes. Pakjes zijn lekker overzichtelijk. Er staat op wat je moet kopen en welke stappen je moet doen. Maar je leert er niet van koken."

Als volwassene moet je eigenlijk blindelings gerechten kunnen klaarmaken, ook zonder recept. Dan kost vers koken niet meer tijd dan wanneer je een pakje gebruikt. Maar dat moet je als kind wel aangeleerd krijgen.

"Kinderen koken tegenwoordig weinig. Wat ik van ouders hoor is dat het zo’n troep wordt als ze de kinderen hun gang laten gaan in de keuken. Dat klopt, het wordt een troep, maar is dat zo erg? Bovendien, hoe vaker de kinderen koken, hoe netter ze gaan werken. Uiteindelijk verdient het zich weer terug. Als je kinderen van jongs af aan meeneemt met boodschappen doen, laat meekijken en meehelpen in de keuken, dan weten ze zich prima te redden wanneer ze eenmaal het huis uitgaan. Ze moeten alleen wel de kans krijgen om te leren hoe het moet."

Lekker uitpakken
Vorige maand kwam Luitens tweede kinderkookboek uit. Lekker uitpakken staat vol met recepten die kinderen vanaf een jaar of 8 zelf kunnen maken. Luitens eerste kinderkookboek legde daarnaast van alles uit over de basis: hoe kook je rijst en pasta. Dit tweede boek bevat tips over hoe je een paprika snijdt en hoeveel een snufje zout is.

De gerechten zijn kindvriendelijk. De beschrijvingen zijn eenvoudig en de vormgeving van het boek zorgt ervoor dat kinderen het ook graag pakken en erin bladeren. Toen ik het boek had uitgepakt, duurde het even voor ik er eindelijk een blik in mocht werpen. Mijn dochter ging met de woordzoekers aan de slag, zoon rolde over de grond van de 'heel erg flauwe eetmoppen'. Het leuke van de recepten in het kinderkookboek zijn de kleine verrassingen. Het is niet alleen spannend om te lezen over gehaktballen met een tomaat of eitje erin of om die klaar te maken, maar nog veel spannender als tafelgenoten het balletje doorsnijden en er iets in ontdekken.

Onder de hashtag #nopakjes kan ook in 2016 iedereen zijn gerecht plaatsen op sociale media en inspiratie opdoen om anti-pakjesdag tot een anti-pakjesjaar te maken.
Dit artikel afdrukken