Afgelopen weekend werd wereldwijd de zesde March against Monsanto gehouden. De protesten richten zich tegen het Amerikaanse zaadveredelings- en bestrijdingsmiddelenbedrijf Monsanto (van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup) maar vooral ook tegen genetische manipulatie in het algemeen. Dus ook tegen de nieuwe Crispr-Cas technieken.

Dat is eigenlijk jammer, schrijft het FD in zijn wetenschapsrubriek Einstein. "Vooralsnog verbiedt Europa genetisch gemanipuleerd voedsel in het algemeen en daarmee ook deze technologie. Ook Greenpeace keert zich tegen de nieuwe technologie, en ziet het als een achterdeur naar genetische manipulatie."

Daar denken biotechbedrijven, maar ook de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, anders over. Met Crispr-Cas wordt geen 'vreemd' DNA toegevoegd maar wordt nauwkeurig op gen-niveau 'geknipt en geplakt'. De nieuwe gentechnologie maakt het mogelijk in korte tijd planten te 'maken' via een razend versnelde evolutie die "minder water en minder land nodig hebben, minder vatbaar zijn voor ziektes en waarvoor dus minder landbouwgif nodig is." Door Nederlandse wetenschappers zijn bijvoorbeeld champignons ontwikkeld die minder snel schimmelen. In Europa mogen ze nog niet verkocht worden. In de VS kunnen consumenten zich al wel aan appelpartjes wagen die dankzij de gentechnologie minder snel bruin worden.
Het Financieele Dagblad - 'Nederlandse' gentechniek houdt champignons langer goed
  • Deel
Druk af